

Μέσω του ανοιχτού καλέσματος του ΚΟΣΜΟΥ, 25 υποψήφιοι διδάκτορες, placemakers, αρχιτέκτονες, γεωπόνοι, εκπρόσωποι Δήμων και Υπουργείων, ερευνητές, φοιτητές, καθηγητές, ξεναγοί και marketing specialists δημιούργησαν μια ομάδα με άξονα το ενδιαφέρον τους για τις πόλεις και το Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 11. Έτσι, μεταξύ 4-6 Φεβρουαρίου 2020 ταξίδεψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με στόχο να συμμετέχουν σε συζητήσεις για ζητήματα αστικής ανάπτυξης. Αλεξανδρούπολη, Μέγαρα, Ρέθυμνο, Κέρκυρα, Πάτρα, Τρίπολη, Χίος, Θεσσαλονίκη και πολλές περιοχές της Αθήνας (Πέραμα, Ίλιον, Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Φιλοθέη, Λαμπρινή, Καισαριανή, Χαλάνδρι) εκπροσωπήθηκαν στην ομάδα η οποία αποτελούνταν από 15 γυναίκες και 10 άνδρες όλων των ηλικιών.


Το ταξίδι της ομάδας, όπως και των προηγούμενων ομάδων για τους ΣΒΑ 13 και ΣΒΑ 2 που προηγήθηκαν, ξεκίνησε στις 3 Φεβρουαρίου στο Κ44 στον Κεραμεικό. Οι συμμετέχοντες γνωρίστηκαν μεταξύ τους και με την κίνηση ΚΟΣΜΟΣ και προετοιμάστηκαν για τις θεματικές των δραστηριοτήτων στις Βρυξέλλες συζητώντας το σκοπό της ομάδας, τα διαθέσιμα εργαλεία για τους SGDs και το στόχο 11, και την προσαρμογή τους στην κλίμακα της πόλης. Τη συνάντηση έκλεισε με την ομιλία του ο Αλέξης Γαληνός, Αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού, των δυνατοτήτων, της εκπαίδευσης και των κινήτρων του, για τη βιωσιμη διαχείριση και ανάπτυξη των αστικών περιοχών.






Το επόμενο μεσημέρι, με την άφιξη στις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ομάδα καλωσόρισε ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, υπογραμμίζοντας τη σημασία των πόλεων για τη δράση ενάντια στην κλιματική κρίση και την μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Στη συνέχεια, υποδεχτήκαμε τον πρώτο ομιλητή, κύριο Manuel Carmona Yebra από τη DG CLIMA. Στην εισήγησή του με τίτλο “EU and global climate action in cities” παρουσίασε την πρωτοβουλία Covenant of Mayors κι εστίασε στη σημασία της προσαρμογής των θεωρητικών εννοιών και των παγκόσμιων πολιτικών και πρωτοβουλιών στη κλίμακα της πόλης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Μάριου Παπανικολόπουλου, Managing Director at MoRo & Mobility Innovation Fellow at TOYOTA Motor EU με θέμα “Βιώσιμες πόλεις κι έξυπνη κινητικότητα”, η οποία έδωσε τροφή για σκέψη και για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θέμα της κινητικότητας, της ηλεκτροκίνησης, τί μας επιφυλάσσει το μέλλον και πόσο καλά ακολουθούμε τις παγκόσμιες εξελίξεις προς πράσινη, έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις της Ελλάδας.






Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν το επόμενο πρωί, με μια σειρά ομιλιών που μας ταξίδεψαν σε πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου. Η Μαρία Βασιλάκου, πρώην αντιδήμαρχος της Βιέννης και σύμβουλος της Vienna Solutions, αφηγήθηκε την “Ιστορία της Βιέννης” (the Vienna story). Μέσα από εντυπωσιακές εικόνες παρουσιάστηκε η υλοποίηση του στρατηγικού αστικού σχεδιασμού και η δημιουργία μιας πρωτεύουσας επικεντρωμένης στην ανθρώπινη κλίμακα, τα παιδιά, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους πράσινους δημόσιους χώρους και την ποιότητα ζωής. Οι εντυπωσιακές εικόνες συνεχίστηκαν στην παρουσίαση των Frédéric Saliez & Annika Lenz , από το Ευρωπαϊκό Γραφείο του ΟΗΕ (UN-Habitat), οι οποίοι μας μετέφεραν σε πόλεις ανά τον κόσμο, μιλώντας για τις κοινές προκλήσεις της αστικοποίησης, της κλιματικής κρίσης, και των ανισοτήτων. Παρουσίασαν τη “Νέα Αστική Ατζέντα” (την οποία μπορείτε να διαβάσετε και στα ελληνικά στο habitat3.gr) καθώς και εργαλεία-οδηγούς των Ηνωμένων Εθνών που είναι στη διάθεση όσων ασχολούνται με τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Willebrord Sluijters, Προϊσταμένου της μονάδας REGIO/G.3 Ελλάδα/Κύπρος σχετικά με την “Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα και την ΕΕ”, η οποία άνοιξε μια εκτενή συζήτηση με τους συμμετέχοντες για τη χρηματοδότηση της αστικής ανάπτυξης, και τη στήριξη που χρειάζονται οι πόλεις από τα διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης.






Οι δραστηριότητες της ομάδας για το ΣΒΑ 11 συνεχίστηκαν με την καθιερωμένη πλέον παρουσίαση του Γιώργου Στυλιανού, υπεύθυνου της υπηρεσίας επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος παρουσίασε τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη λειτουργία των διαφορετικών θεσμών, ενώ ακολούθησε συζήτηση με την ομάδα και τον Πέτρο Κόκκαλη σχετικά με θέματα της επικαιρότητας όπως το Brexit και η ψήφιση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο στα ελληνικά στο EuropeanGreenDeal.gr). Η επίσκεψη στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή παρουσίαση του Λευτέρη Σταυρόπουλου, στελέχους της DG REGIO στο Competence Centre for Inclusive Growth, Urban and Territorial Development, με τίτλο “Support to cities: Cohesion Policy and the Urban Agenda for the EU”. Στη συνεκτική εισήγησή του παρουσίασε όλα τα εργαλεία της ΕΕ για την αστική ανάπτυξη, και ανέλυσε τη στήριξη που μπορούν να λάβουν οι πόλεις για να οραματιστούν και να υλοποιήσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες.