top of page

«Είμαστε εκτός... προγράμματος σε σχέση με την Συμφωνία των Παρισίων»

Ο Covid-19 δεν επιβράδυνε την κλιματική αλλαγή, τόνισε σε έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (World Meteorological Organization – WMO). Δεδομένου ότι άμεσα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επέστρεψαν στα επίπεδα προ πανδημίας, μετά από μία προσωρινή περίοδο ύφεσής τους, ο πλανήτης δεν προόδευσε όσον αφορά στην μείωση των εκπομπών προς την κατεύθυνση της επίτευξης «πράσινων» στόχων.



Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά τα πέντε τελευταία χρόνια (σ.σ. την περίοδο 2017-21 εκτιμάται ότι η θερμοκρασία αυξήθηκε 1,06-1,26 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, δηλαδή σε σχέση με την περίοδο 1850-1900) ήταν μεταξύ των υψηλότερων όλων των εποχών. Μάλιστα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο (40% πιθανότητες) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η θερμοκρασία να ξεπεράσει, έστω μία φορά, τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, επισημαίνεται στην εν λόγω έκθεση. Ακόμα, επίσης, και αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου, το μέσο παγκόσμιο επίπεδο της στάθμης της θάλασσας είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 0,3-0,6 μ. έως το 2100 και 0,3-3,1 μ. έως το 2300.



Οι σημερινές περιβαλλοντικές συνθήκες είναι πρωτοφανείς και αυτό συνεπάγεται ότι ακόμα και με μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, δυσάρεστα και μη επιθυμητά γεγονότα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χώρα. «Είμαστε εκτός… προγράμματος σχετικά με την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων. Ακόμα και με ταχείς και φιλόδοξες ενέργειες, το να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου θα είναι αδύνατον», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.


WMO_United_In_Science_2021_en
.pdf
Download PDF • 11.83MB



bottom of page