top of page

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στοίχισε στην Ε.Ε. το 2017 277-433 δις ευρώ


Το κόστος της ατμοσφαιρικής μόλυνσης από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες είναι υψηλό και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ο αντίκτυπος στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον. Μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Ε.Ε. επιχειρεί να περιορίσει τις συνέπειες από την μόλυνση του αέρα, οι οποίες είναι κατά 50% απόρροια ενός μικρού αριθμού βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αναφέρει έρευνα του European Environment Agency (EEA) με τίτλο «Counting the costs of industrial pollution».



Το παραπάνω ποσοστό προκύπτει από την λειτουργία βιομηχανικών μονάδων στην Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, καθώς επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, που πλέον βεβαίως δεν αποτελεί κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά ήταν το 2017, χρονιά για την οποία έγινε η εκτίμηση κόστους.



Το 2017, το συνολικό κόστος της Ευρώπης, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κυμάνθηκε μεταξύ 277 και 433 δις ευρώ, ποσό αντίστοιχο του 2-3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ (ποσοστό που είναι υψηλότερο από το οικονομικό αποτέλεσμα πολλών κρατών-μελών της Ε.Ε.). Συνολικά, 24 από τις 30 εγκαταστάσεις που μολύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα, στην Ευρώπη, είναι θερμικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, που χρησιμοποιούν στην πλειονότητά τους λιγνίτη, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Οι 15 από αυτές τις εγκαταστάσεις βρίσκονται στην δυτική και βόρεια Ευρώπη (7 στην Γερμανία) και οι υπόλοιπες 9 στην ανατολική και βορειοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, αν και οι περισσότερες εγκαταστάσεις από αυτές που ευθύνονται περισσότερο για την ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκονται στην Πολωνία, 4 από τις 5 κορυφαίες της αρνητικής κατάταξης βρίσκονται στην Γερμανία.


Εάν τα κόστη εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συγκριθούν με το ΑΕΠ ως δείκτη των σχετικών περιβαλλοντικών επιδόσεων ανά μονάδα εθνικής οικονομικής παραγωγής, η πρώτη πεντάδα των χωρών της Ευρώπης που ευθύνεται περισσότερο για την ατμοσφαιρική ρύπανση, περιλαμβάνει την Εσθονία, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.


counting-the-costs-of-industrial-pollution
.pdf
Download PDF • 765KB

bottom of page