Ο αριθμός των εξαιρετικά θερμών ημερών ετησίως, όταν δηλαδή οι θερμοκρασίες αγγίζουν μέχρι και τους 50 βαθμούς Κελσίου, έχει διπλασιαστεί από το 1980 και μάλιστα οι θερμοκρασίες αυτές σημειώνονται σε περισσότερες περιοχές του κόσμου, σε σχέση με παλαιότερα, γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις δίχως προηγούμενο για την ανθρώπινη υγεία και όχι μόνο. Η παραπάνω διαπίστωση είναι αποτέλεσμα της μελέτης του BBC (δείτε εδώ), η οποία παρουσιάστηκε χθες (13/09).
Κατά μέσο όρο, μεταξύ του 1980 και του 2009 οι θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου σημειώνονταν 14 ημέρες τον χρόνο. Ωστόσο, ο αριθμός των ημερών, στις οποίες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 50 βαθμούς Κελσίου, ανήλθαν σε 26 από το 2010 έως το 2019, ενώ ο αριθμός των ημερών, στις οποίες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 45 βαθμούς κατά την ίδια περίοδο (2010-2019), ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 40 ετησίως.
Οι ακραίες θερμοκρασίες είναι θανατηφόρες και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα σε κτίρια, δρόμους και ηλεκτρικά συστήματα. Ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου θα αυξηθούν στο μέλλον, εάν δεν περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Σε περιοχές του κόσμου και συγκεκριμένα στην Μέση Ανατολή και στην Αρκτική έχει καταγραφεί αύξηση της θερμοκρασίας μεγαλύτερη από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ σε άλλες περιοχές έχει παρατηρηθεί αύξηση 0,5-1 βαθμού Κελσίου. Μέχρι το 2100, 1,2 δις άνθρωποι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και βεβαίως θα εγκυμονεί συνεχώς η απειλή, μεταξύ άλλων, ξηρασιών, πυρκαγιών, ερημοποίησης, εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.