Για τη Διεθνή Ημέρα Προσφύγων 2025
- members549
- Jul 3
- 1 min read

20 Ιουνίου 2025
Τον Μάιο του 2025, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 123 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ανά τον κόσμο είναι εκτοπισμένοι. Το 2015 ο αριθμός αυτός ανερχόταν στα 60 εκατομμύρια, μέσα δηλαδή σε χρονικό διάστημα 10 ετών υπήρξε υπερδιπλασιασμός. Ανάμεσα τους πάνω από 36 εκατομμύρια είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και περίπου 8 εκατομμύρια είναι αιτούντες άσυλο.
Το 2024 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες ένοπλες συγκρούσεις μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα υπό το βάρος του συνεχιζόμενου εγκλήματος στη Γάζα έχει ιδιαίτερη σημασία και θα πρέπει να προβληματίσει τον κόσμο περισσότερο.
Πως πιστεύει κάποιος ότι όσο συνεχίζονται οι ένοπλες συρράξεις και η κλιματική κρίση χειροτερεύει δεν θα μετακινούνται οι άνθρωποι σε αναζήτηση ασφάλειας και καλύτερης ζωής; Η λύση δεν είναι η παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων στο όνομα του πολιτικού ρεαλισμού.
Ως ΚΟΣΜΟΣ, υπερασπιζόμαστε μια πολιτική που αντιμετωπίζει τη μετακίνηση πληθυσμών όχι ως απειλή, αλλά ως πραγματικότητα που απαιτεί δικαιοσύνη, οργάνωση και ανθρωπιά. Η μετανάστευση άλλωστε είναι η ανθρώπινη ιστορία.
Δεν νοείται εθνική πολιτική χωρίς νόμιμες οδούς μετανάστευσης, δομές υποδοχής, διάφανες διαδικασίες ασύλου και ουσιαστική ένταξη.
Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και λογοδοσία για τα εγκλήματα κατά αμάχων.
Η Ελλάδα οφείλει να είναι παράδειγμα πολιτικής συνέπειας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Σε έναν κόσμο που μετακινείται, διαλέγουμε πλευρά:
• με τους ανθρώπους που προστατεύουν ζωές,
• με τις κοινωνίες που αντιστέκονται στον κυνισμό
• με την ευθύνη που δεν φοβάται τη δικαιοσύνη