top of page

Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα

Updated: Sep 13, 2021

Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση 2,5 δις τόνοι φαγητού δεν καταναλώνονται και καταλήγουν ως απορρίμματα. Μάλιστα, το 40% των τροφίμων που παράγονται, τελικά δεν καταναλώνεται. Τα ποσοστά έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες καταγραφές.



Η σχετική έκθεση του WWF, με τίτλο «Driven to waste: The global impact of food loss and waste on farms» (επισυνάπτεται στο τέλος του κειμένου), αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει ως απορρίμματα. Οι προσπάθειες που γίνονται προς την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, δηλαδή στην μείωση στο μισό των αποβλήτων από τρόφιμα έως το 2030, συνδέεται με Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Βεβαίως, αυτές οι προσπάθειες συνδέονται, ακόμα, με την κλιματική κρίση (σ.σ. τα τρόφιμα που καταλήγουν σε απόβλητα ευθύνονται για το 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) και με φλέγοντα ζητήματα, όπως η ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας και ο υποσιτισμός.



Επιπλέον, οι προσπάθειες για μείωση των σχετικών απορριμμάτων εστιάζονται, κυρίως, στα νοικοκυριά και στο λιανικό εμπόριο και όχι στις φάρμες από όπου ξεκινάει η παραγωγή των τροφίμων. Γενικότερα, η αρνητική συμβολή των παραγωγών στο γεγονός υποτιμάται και στην προαναφερθείσα έκθεση επισημαίνεται πως αυτό πρέπει να πάψει να γίνεται, διότι οι φάρμες φέρουν σημαντική ευθύνη.



Παρ’ όλα αυτά, για πρώτη φορά μετά από το 2011, εκτιμήθηκαν, από την συγκεκριμένη έκθεση του WWF, οι ποσότητες των τροφίμων, που καταλήγουν σε απόβλητα από φάρμες. Η έκθεση αναφέρει, λοιπόν, ότι 1,2 δις τόνοι τροφίμων «χάνονται» από τις φάρμες και 931 εκ. τόνοι από τα νοικοκυριά και το λιανικό εμπόριο. Αυτές οι ποσότητες είναι ικανές να θρέψουν 870 εκ. υποσιτισμένους ανθρώπους ανά τον κόσμο.


Επίσης, οι άνθρωποι με μεσαία και υψηλά εισοδήματα σε Ευρώπη, Β. Αμερική, ανεπτυγμένη Ασία, ευθύνονται για το 58% της σπατάλης τροφίμων (368 εκ. τόνοι), ενώ αντιπροσωπεύουν το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από την άλλη, οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα ευθύνονται για το 54% της σπατάλης τροφίμων (291 εκ. τόνοι), ενώ αντιπροσωπεύουν το 63% του παγκόσμιου πληθυσμού.



Το 1,2 δις τόνων τροφίμων που «χάνονται» από τις φάρμες ισοδυναμεί με 4,4 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, όπου καλλιεργούνται τρόφιμα. Ακόμα, λιγότερο από το 6% των χωρών που υπέγραψαν την Συμφωνία των Παρισίων το 2015 (196 Κράτη) έχουν προβλέψει στα εθνικά τους σχέδια την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, το οποίο προέρχεται από τις φάρμες (σ.σ. τα βοοειδή παράγουν τόσα αέρια του θερμοκηπίου, όσα το 75% των οχημάτων που κυκλοφορούν κάθε χρόνο σε Ευρώπη και ΗΠΑ).


Οι προσπάθειες για μείωση των απορριμμάτων από τρόφιμα πρέπει να είναι συλλογικές και να συμπεριλαμβάνουν Κυβερνήσεις, πολίτες, ΜΚΟ, αγορές κ.ά. Απαιτούνται βελτιώσεις στις διαδικασίες αποθήκευσης, μεταφοράς, παραγωγής των τροφίμων και βεβαίως στις συνήθειες των ανθρώπων και των αγορών, σε συνδυασμό με προβλέψεις από τις Κυβερνήσεις και αυστηρές κυρώσεις.



留言


bottom of page