Οι άνθρωποι που γεννιούνται σήμερα θα βιώσουν περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματικές καταστροφές, κατά την διάρκεια της ζωής τους, σε σχέση με τους παππούδες τους, αποδεικνύει μελέτη με τίτλο «Intergenerational inequities in exposure to climate extremes», που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science» (πατήστε εδώ).
Ένα παιδί που γεννήθηκε το 2020, υπολογίστηκε ότι θα βιώσει 30 περιόδους καύσωνα -επτά δηλαδή φορές περισσότερες από άνθρωπο που γεννήθηκε το 1960- κατά την διάρκεια της ζωής του, ακόμα και αν οι χώρες εκπληρώσουν τα σχέδιά τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, τα σημερινά παιδιά θα βιώσουν δύο φορές περισσότερες ξηρασίες και πυρκαγιές και τρεις φορές περισσότερες πλημμύρες και καταστροφές καλλιεργειών σε σχέση με κάποιον που σήμερα είναι 60 ετών.
Παρ’ όλα αυτά, οπωσδήποτε η συχνότητα αυτών των φαινομένων θα μειωθεί σημαντικά, εάν μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν πως οι νέες γενιές απειλούνται σοβαρά και γι’ αυτό πρέπει να διασωθεί το μέλλον τους», επεσήμανε ο καθηγητής, Wim Thiery, που ηγήθηκε της συγκεκριμένης μελέτης. «Οι άνθρωποι κάτω των 40 είναι πιθανό να ζήσουν φυσικές καταστροφές δίχως προηγούμενο. Αυτές θα ήταν σχεδόν αδύνατον να συμβούν (0,01% πιθανότητες), με τέτοια ένταση και τέτοια συχνότητα, χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
«Η κλιματική αλλαγή προκαλεί πολλές αδικίες και ανισότητες, όμως η ανισότητα των γενεών είναι πολύ σκληρή», ανέφερε ο Leo Hickman, ο οποίος είναι εκδότης του Carbon Brief.
Tα 53 εκ. παιδιά που γεννήθηκαν στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία μεταξύ 2016 και 2020 θα βιώσουν τέσσερις φορές περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα στην ζωή τους, υπό τις σημερινές ποσότητες εκπομπών, όμως τα 172 εκ. παιδιά των ίδιων ηλικιών στην υποσαχάρια Αφρική θα βιώσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα 5,7 φορές, σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές.
Comments