«Οι Πράσινοι πιστεύουν ότι η κλιματική δικαιοσύνη είναι κοινωνική δικαιοσύνη και πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι θεομηνία, δεν έχει θυμώσει ο Θεός μαζί μας, δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο, είναι ένα σαφές αποτέλεσμα παραλήψεων ανθρώπων, με θύματα και θύτες», τόνισε ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου συμμετείχε στο πάνελ «Προς την Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη: Οικολογική Δημοκρατία, Πολιτισμός και Τεχνητή (Γενική) Νοημοσύνη», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο ΕΝΑ.
«Οδεύουμε όμως προς μία μεγάλη κλιματική κατάρρευση, τόνισε ο κ. Κόκκαλης. Οι ζημίες και απώλειες που σημειώνονται σε όλο το εύρος της οικονομίας και της κοινωνίας είναι τεράστιες. Να δώσω το παράδειγμα των 3,3 δις. ευρώ τα οποία, κατά τον πρωθυπουργό, είναι το κόστος της ζημιάς του «Daniel» στη Θεσσαλία, που μάλλον αφορά τις δημόσιες υποδομές, γιατί η καταστροφή σε περιουσίες είναι ανυπολόγιστη. Αλλά ακόμα κι αυτά τα 3,3 δις. ευρώ είναι το 1,5% του εθνικού μας ΑΕΠ. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα, ποιος πληρώνει; Ποιος επωφελείται; Ποιος συνεχίζει να ονειρεύεται εξορύξεις ορυκτών καυσίμων στην Ελλάδα; Πώς θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων; Όπως είδαμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση, εκείνοι που πληρώνουν είναι οι ευάλωτοι».
Είναι αδιανόητο αυτός που έχει τη λιγότερη ευθύνη να υφίσταται τις μεγαλύτερες ζημίες και τη μικρότερη δυνατότητα προσαρμογής, τόνισε εμφατικά ο κ. Κόκκαλης. «Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα χρειαστεί να παλεύει πολύ περισσότερο για πολύ λιγότερα».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι σε δύο μήνες είναι οι ευρωεκλογές κι ακολουθούν οι εκλογές στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, η κεντροδεξιά έχει συνταχθεί με τις αντικλιματικές δυνάμεις της ακροδεξιάς αγνοώντας την επιστημονική πρόβλεψη στα πεδία της αποκατάστασης της φύσης, της γεωργικής παραγωγής, της ενέργειας, της αυτονομίας και της ενεργειακής φτώχειας. Κι ο κίνδυνος εξάπλωσης των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη είναι υπαρκτός. Για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν βαθύ και δίκαιο κοινωνικό μετασχηματισμό, με στόχο την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη.
Μαζί με τον κ. Κόκκαλη στο πάνελ ήταν οι κ.κ. Γιώργος Σαμαράς, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, King's College London, Νεφέλη Μυρωδιά, Head of Onassis Air, Onassis Foundation και Τάκης Κορκολής, Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου ΕΝΑ. Συντονιστής ήταν ο κ. Νίκος Ερηνάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής & Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού, Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ.