top of page

Περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη στη Θεσσαλία



Περιοδεία σε περιοχές της Θεσσαλίας πραγματοποιεί από σήμερα ο Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ μαζί με τον Γιώργο Ιωακειμίδη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνο Οργανωτικού του ΚΟΣΜΟΥ και Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής. Σκοπός της περιοδείας είναι η συνεργασία και ενδυνάμωση των επαφών με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να προχωρήσει με ραγδαίους ρυθμούς στην κλιματική προσαρμογή.

 

Ο Πέτρος Κόκκαλης επισκέφθηκε αρχικά το Πετρίλο Καρδίτσας, τη δεύτερη πιο ορεινή περιοχή της Θεσσαλίας, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Ανδρέα Στεργίου, καθώς και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δικτύου Πίνδος, με τους οποίους μίλησαν για τις ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές της χώρας, αλλά και για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία της ΕΕ για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Στεργίου, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται κάποιος την ιστορική έδρα του Δήμου Αργιθέας, που αποτέλεσε τη δεύτερη έδρα της "κυβέρνησης του βουνού" το 1944. Ο κ. Κόκκαλης περιηγήθηκε στους χώρους που λειτούργησε η κυβέρνηση της ΠΕΕΑ, στην οποία ο παππούς του υπηρέτησε ως υπουργός παιδείας.

 

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές μέσω διάφορων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+  και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη ενός ευρέος φάσματος πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής, δημιουργίας θέσεων εργασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος.

 

Σε δήλωσή του ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας "ολιστικής προσέγγισης για τις ορεινές περιοχές, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, για την αξιοποίηση  όλων των διαθέσιμων δεδομένων και εργαλείων για της εξασφάλιση της ανθεκτικότητας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των ορεινών κοινοτήτων, ιδιαίτερα μάλιστα μπροστά στην απειλή της κλιματικής κρίσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλο μέρος της έκτασης της χώρας μας είναι ορεινό ή ημι-ορεινό, δεν χωρά αμφιβολία πόσο σημαντικό είναι αυτό".




bottom of page