top of page

Συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη, στη δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου



Συνέντευξη του ευρωβουλευτή και Γραμματέα του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρου Κόκκαλη, στη δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου για την εφημερίδα ESPRESSO.


-Με ποιό σύνθημα κατεβαίνετε στις ευρωεκλογές;


Μία από τις πολιτικές καινοτομίες του “Κόσμος” είναι πως προσπαθούμε να μην πολιτευτούμε συνθηματικά, αλλά να περιγράψουμε το πρόβλημα που καλούμαστε να απαντήσουμε για την ευημερία όλων, σε έναν βιώσιμο για τον άνθρωπο πλανήτη. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως οι πράσινοι δεν ενδιαφέρονται για τον πλανήτη αλλά για τον άνθρωπο, αλλάζοντας όσα του κάνουν το βίο αβίωτο. Για πολλές δεκαετίες μπήκαμε σε ένα σπιράλ κακών επιλογών που απογείωσαν τις ανισότητες, έριξαν το βιωτικό επίπεδο των περισσοτέρων, γέννησαν πανδημικά φαινόμενα όπως ο covid19, ενώ πλέον φτάνουμε σε ένα σημείο όπου κινδυνεύουμε συγχρόνως από λειψυδρία και πνιγμό από τις νεροποντές που εντείνονται με γεωμετρική άνοδο. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ακόμα παράγωγο αυτού του συστήματος, και γι’αυτό αν θέλετε το διεθνές μόττο είναι “άλλαξε το σύστημα και όχι το κλίμα”. 


-Τι περιλαμβάνει ο «Κόσμος», για το οποίο θα πρέπει να σας ψηφίσουν οι ψηφοφόροι;


Οι Πράσινοι εστιάζουμε στις αιτίες των σημερινών αδιεξόδων, που είναι οικονομικά και κοινωνικά, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πιστεύουμε και παλεύουμε για τις λύσεις, αντί του σημερινού μοντέλου που αρκείται, μετά από κάθε καταστροφή, στην παροχή αποζημιώσεων και pass που ούτε επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ούτε λύνουν τα ζητήματα. Και δυστυχώς, σε αυτή την πορεία είμαστε συχνά μόνοι μας, ειδικά σε ό,τι αφορά την δεξιά που σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο επιμένει πως όλα πάνε καλά. Πως οι ανισότητες είναι στη φύση του ανθρώπου. Πως παρά την εξέλιξη μας, πρέπει να επανέλθουμε σε μία πραγματικότητα ζούγκλας, αν όχι φεουδοκρατίας. 


Οι Πράσινοι δεν ήρθαν για να ανεβάσουν τις τιμές στα προϊόντα, ή για να δημιουργήσουν προβλήματα στις κατασκευές δημοσίων έργων όπως διατείνονται όσοι έχουν λόγους να συνεχίσουμε στο σημερινό αδιέξοδο δίχως να αλλάξει τίποτα. Αντιθέτως, προτείνουμε την επαναφορά της έννοιας του δημόσιου αγαθού για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλο σε αντικοινωνικές πρακτικές αλόγιστης κερδοφορίας - στο νερό, την τροφή, την ενέργεια, την Υγεία και την Παιδεία, αλλά και την ρύθμιση των μετακινήσεων και της στέγης.


Πρέπει να δούμε άμεσα πώς θα προσαρμοστούμε στις νέες κλιματικές συνθήκες που δυστυχώς δημιουργήσαμε, αλλάζοντας όσα τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή, δίχως να πέσει το βάρος στα συνήθη υποζύγια, που είναι εκ των πραγμάτων οι πιο ευάλωτοι την ώρα που είχαν την μικρότερη συμμετοχή στο πρόβλημα. Και μαζί, πρέπει να σπάσει ο κύκλος κρίσεων σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο, με τους λίγους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία τους, να βγαίνουν στο τέλος οφελημένοι από αυτές - είτε μιλάμε για το τραπεζικό σύστημα, είτε για το κλίμα και τα ορυκτά καύσιμα. Ο ίδιος μηχανισμός είναι, ή το ίδιο σύστημα, αν θέλετε. 


-Όλο αυτό που ονομάζουμε «οικολογικό-πράσινο κίνημα» στην Ελλάδα, δεν… φτούρισε που λέει κι ο λαός. Τολμώ να πω ότι λοιδορήθηκε. Τι έφταιξε για αυτό; Αυτοί που το εκπροσωπούσαν ή η μειωμένη οικολογική συνείδηση των πολιτών; Βλέπετε αυτό να αλλάζει τώρα;


Θέλω να πιστεύω πως οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας του ευρύτερου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και την αφοσίωσή του στο εφήμερο, παραβλέποντας το ρόλο του και την πραγματική αποστολή του. Για να σας απαντήσω με μία ερώτηση, γιατί χρεοκοπήσαμε; Γιατί έπρεπε να μπούμε σε αυτήν την περιπέτεια που ακόμα κοστίζει ακριβά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας συνθήκες φυγής για τους νέους στο εξωτερικό; Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει. Αυτό που ονομάζουμε πράσινο ή οικολογικό κίνημα, λοιδορήθηκε ως καταστροφολογικό, ουτοπικό και τελικά έξω από τα προβλήματα του κόσμου, μέχρι που αρχίσαμε να βλέπουμε φωτιές που δεν σβήνουν, περιοχές να πλημμυρίζουν, την ώρα που απειλείται ακόμα και ο τουρισμός από θερμοκρασίες που διαρκώς ανεβαίνουν. 

Μακάρι να είχαμε αντιδράσει νωρίτερα. Μακάρι να είχαμε προετοιμαστεί. 


Στην περίπτωση της Θεσσαλίας, για παράδειγμα, τα έργα που θα απέτρεπαν την καταστροφή είχαν κόστος κάτω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Πόσο κόστισε αυτό που εμείς ονομάζουμε κλιματική αδράνεια; Πόσο κάνει η εσωτερική μετανάστευση όσων δεν έχουν τόπο να μείνουν και να καλλιεργήσουν πια, πόσο κάνει η καταστροφή του 25% της αγροτικής παραγωγής, πόσο κοστίζει η εισαγωγή τροφών που δεν έχουν ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες σε ό,τι αφορά τα φυτοφάρμακα και την προστασία της υγείας των καταναλωτών; Η κυβέρνηση είπε 3 δισεκατομμύρια, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πως το πραγματικό κόστος είναι πολλαπλάσιο. Αυτά ποιός θα τα πληρώσει; 


Νομίζω πως το πρόβλημα έχει αποκαλυφθεί. Συζητείται, όπως και όσο συζητείται, από τα Μέσα και τη δημόσια σφαίρα, ενώ οι πολίτες το βιώνουν καθημερινά στην τσέπη τους, στο σπίτι και τη δουλειά. Αυτή είναι η πρώτη διαφορά με το παρελθόν, προτού μπούμε στη συζήτηση όσων καταφέραμε την περασμένη περίοδο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την ενέργεια, την πανδημία, τις αλλαγές που επεξεργαζόμασταν καθημερινά και τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις τους. Είμαι αισιόδοξος πως η Ελλάδα μπορεί να πάει πολύ καλύτερα. Έχουμε όλες τις συνθήκες για να τα καταφέρουμε και να αφήσουμε μία καλύτερη χώρα και έναν βιώσιμο πλανήτη στα παιδιά μας. Στον Κόσμο, αν θέλετε και σε συνέχεια της θητείας μου στο κοινοβούλιο, κάνουμε την προσπάθεια μας για να εξηγήσουμε τα πραγματικά διλήμματα και τις λύσεις. Ο λόγος τώρα είναι στους πολίτες. 


-Είναι σημαντικές οι ευρωεκλογές για εσάς και γιατί; Έχετε επώνυμα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο;


Οι ευρωεκλογές θα δώσουν στον “Κόσμο” τη δυνατότητα να εδραιωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή, και σε εμένα προσωπικά, αν εκλεγώ πάλι, να συνεχίσω τη δουλειά που ξεκίνησα πριν από πέντε χρόνια. Στο ψηφοδέλτιο μας δεν θα έχουμε “σταρ”, αλλά ανθρώπους εγνωσμένου κύρους και γνώσης, ικανούς να προσφέρουν.


-Τι είδατε που δεν σας άρεσε στον Κασσελάκη και φύγατε από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιές οι προοπτικές του κόμματος με αυτόν αρχηγό;


Τίμησα, τιμώ και θα τιμώ πάντα την συνεργασία μου με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν θα μπω στην κουβέντα για τις προοπτικές ενός άλλου κόμματος πια, αλλά θα μείνω σε μία ευχή, να παραμείνει ένα κόμμα χρήσιμο στους πολίτες, προοδευτικό και αριστερό. Σε προσωπικό επίπεδο, η κατακλείδα ήρθε όταν ανακοινώθηκαν δεκάδες επιτροπές με καμία αναφορά στο κλίμα, με όσα αυτό σήμαινε. Ήταν μάντης κακών, αν μη τι άλλο σε ό,τι αφορούσε τις νέες προτεραιότητες.


-Είπατε «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα». Αυτή η φράση στην Ελλάδα πως μεταφράζεται; Και πως μπορεί το σύστημα να…συνδράμει, με τόσους καύσωνες και ακραία φαινόμενα;


Η πρότασή μας είναι η συθέμελη αλλαγή των σημερινών πυλώνων του παραγωγικού μας μοντέλου, με σκοπό την ασφάλεια και την ευημερία του πολίτη, με πρώτη την εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν μπορεί ο αγρότης, η παραγωγή και τελικά το νοικοκυριό και ο καταναλωτής να είναι όμηροι της κάθε διεθνούς κρίσης όταν ο αέρας, ο ήλιος και το νερό είναι δωρεάν πρώτες ύλες για την παραγωγή ενέργειας, και μάλιστα σε αφθονία στη χώρα μας. Δεν είναι φετίχ ο εξηλεκτρισμός, είναι αναγκαιότητα κοινωνική και περιβαλλοντική αν θέλουμε να συγκρατήσουμε τις αλλαγές στο κλίμα προτού κάνουν τον πλανήτη αβίωτο. Παράλληλα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την παθητική εξοικονόμηση ενέργειας θωρακίζοντας τα κτίρια μας με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Να εκσυγχρονίσουμε τις καλλιέργειες μας, να αλλάξουμε το μοντέλο διαχείρισης των υδάτινων πόρων και να προστατεύσουμε την βιοποικιλότητα. Οι άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει, με την ΕΕ να πρωτοστατεί διεθνώς. Θα είναι λάθος αν μείνουμε πίσω και αυτή τη φορά, από μία επανάσταση που δυνητικά θα είναι μεγαλύτερη και της βιομηχανικής επανάστασης.


-Εσείς ζείτε σύμφωνα με τους «πράσινους κανόνες» στην καθημερινότητά σας; Τι τρώτε; Κινείστε ηλεκτρικά; Πως ζείτε ως προς αυτό;


Κινούμαι με υβριδικό όχημα δεδομένου του μικρού δικτύου ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και τις υποχρεώσεις μου σε όλη την Ελληνική επικράτεια, επιλέγω όσο μπορώ τοπικά προϊόντα, και έχω προσαρμόσει την καθημερινότητα μου σύμφωνα με όσα σήμερα ξέρουμε όλοι. Αλλά ας μην γελιόμαστε. Η μάχη αυτή δεν θα κριθεί στο καλαμάκι του καφέ, αλλά στη συλλογική προσπάθεια, από τα μεγάλα μέχρι το καλαμάκι. Κι αυτό απαιτεί ενημέρωση των πολιτών, που με τη σειρά τους θα πιέσουν για πολιτική αλλαγή.


-Η Δήμητρα τι λέει για όλα αυτά; Τι άλλαξε στην ζωή σας με το γάμο; Παιδί θα ξανακάνατε;


Η Δήμητρα με στήριξε όσο κανείς στις αποφάσεις μου, στην αναγκαιότητα ο “Κόσμος” να γίνει κόμμα και να ενώσει τις πράσινες δυνάμεις εντός της χώρας. Ο γάμος δεν αλλάζει τίποτα σε μία σχέση που βασίζεται στην αμοιβαιότητα, την αγάπη και τον σεβασμό. Είχαμε βάλει ένα ‘στοίχημα’ όταν γνωριστήκαμε και το κερδίσαμε. 


-Η εμπειρία σας από την ευρωβουλή, τι σας δίδαξε;


Η θητεία μου στην ευρωβουλή με γέμισε αισιοδοξία. Αυτό που μου επιβεβαίωσε, είναι πως αν δουλέψεις, αν αναζητήσεις κοινό έδαφος ακόμα και με αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις στη βάση αξιών και επιστημονικών δεδομένων, τότε μπορείς να φανείς χρήσιμος, να καταφέρεις να αλλάξεις τα κακώς κείμενα. Να αφήσεις κάτι πίσω σου.


-Τι περιλαμβάνει μια ημέρα ξεκούρασης για σας; (Μουσική, γυμναστική, βόλτες);


Το πρόγραμμά μου είναι εξοντωτικό τις περισσότερες μέρες, αλλά προσπαθώ να κολυμπάω ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, διαβάζω πολύ, και φυσικά πηγαίνω πια συχνά στο θέατρο. 

Comments


bottom of page