top of page

Πέτρος Κόκκαλης: «Από την κοινωνική ευθύνη έως το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”, ένα χάρτινο καλαμάκι δρόμος»





Tην πρώτη ημέρα που ο Πέτρος Κόκκαλης βρέθηκε ως ευρωβουλευτής στο Στρασβούργο ανήκε στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και στην Ευρωομάδα της Αριστεράς. Σήμερα, λίγες ημέρες πριν ολοκληρώσει τη θητεία του, είναι πρόεδρος πολιτικού κόμματος, του κόμματος «Κόσμος» και ανήκει στην ευρωομάδα των Πρασίνων. Συναντιόμαστε στο MEP Cafe του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία συνέντευξη απολογιστική, για τις μεγάλες προκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου, για την Πράσινη Συμφωνία, το lifestyle και τα ποσοστά που δίνουν στο πολιτικό του κόμμα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. 


Ευρωεκλογές 2024: Ο Πέτρος Κόκκαλης στην ATHENS VOICE


«Σχεδόν όλη τη θητεία την υπηρέτησα ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, συγκεντρωμένος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων και προϋπολογισμού, με θέματα που αφορούν την πράσινη Συμφωνία. Δεν έμεινα για πολύ ανεξάρτητος, τώρα είμαι στους Πράσινους που με δέχθηκαν με ομόφωνη απόφαση της Ευρωομάδας τους και στηρίζουν την προσπάθεια να φτιάξουμε και στην Ελλάδα ένα πράσινο κόμμα που να ανήκει στην ευρωπαϊκή Πράσινη Ομάδα, να είναι ένα σύγχρονο πράσινο κόμμα με πολιτικές βασισμένες στα δεδομένα, με πρακτικές και άμεσες λύσεις, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», μας εξηγεί ο Πέτρος Κόκκαλης.


«Εδώ οι Ευρωβουλευτές προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο, στην Ελλάδα τσακώνονται»


Ο πρόεδρος του «Κόσμος» αναγνωρίζει ότι μέσα από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης Αριστεράς είχε τη δυνατότητα να μιλήσει σε ένα μεγάλο κοινό - ειδικά στην Ελλάδα -, «το οποίο μέχρι το 2019 δεν είχε καταφέρει να δει τη σχέση μεταξύ Κλιματικής και κοινωνικής δικαιοσύνης· δηλαδή, την αλλαγή, την πράσινη μετάβαση ως σύνθημα κοινωνικού μετασχηματισμού», και όπως επισημαίνει: «Αυτό ήταν πολύ χρήσιμο και για εμένα και ελπίζω και για τους ανθρώπους της Αριστεράς. Το μεγάλο μάθημα που πήρα εδώ είναι ότι η δουλειά του Ευρωβουλευτή είναι να μπορεί να βρει έναν κοινό τόπο με τους συναδέλφους από τις άλλες ομάδες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η δουλειά του βουλευτή είναι να τσακωθεί με τις άλλες ομάδες. Αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό μάθημα, γιατί έτσι έρχονται αποτελέσματα τα οποία είναι κοινώς αποδεκτά». 


Στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του Πέτρου Κόκκαλη, το 63% των υποψηφίων είναι γυναίκες. «Πράγματι. έχουμε ένα ιστορικό - θα έλεγα- ποσοστό συμμετοχή γυναικών. Στο ευρωψηφοδέλτιο του "Κόσμος" θα δει κανείς ανθρώπους που προέρχονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ και από τους Πράσινους και από τον χώρο που θα λέγαμε αριστερά της ΝΔ. Βρίσκουν την ευκαιρία να εκφραστούν για την πράσινη μετάβαση ως αίτημα κοινωνικού μετασχηματισμού και αλλαγής της οικονομίας και της κοινωνίας». Όπως μας λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η βασική επιδίωξη του κόμματος είναι να μεταφέρει τη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στον ελληνικό πολιτικό διάλογο, «να δείξει ότι πρόκειται συνολικά ως μία ευκαιρία για έναν κόσμο με περισσότερη υγεία, περισσότερη ισότητα και μεγαλύτερη πρόοδο». Όσο για τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ευρωψηφοδέλτιό του, τονίζει: «Αποτελείται περισσότερο από νέους ανθρώπους, ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη πολιτική εμπειρία στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πολλοί αυτοδιοικητικοί, πολλές γυναίκες, άνθρωποι που έχουν εργαστεί και έχουν γνώση στις πολλές πτυχές της πράσινης μετάβασης: από την ισότητα μέχρι τα κοινωνικά δικαιώματα και από την οικονομία μέχρι την αγροτική παραγωγή… και είναι όλοι άνθρωποι που είχαν το θάρρος να εκτεθούν και να αγωνιστούν για αυτήν την αλλαγή που τη θεωρούμε απαραίτητη. Όλα τα πρόσωπα έχουν κάτι να πουν και θα το πουν μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά και μετά τις ευρωεκλογές. Θα συνεχίσουμε για να καταφέρουμε να συνεισφέρουμε, να υπάρχει και στην Ελλάδα μία φωνή απαιτητική, αναλογική, κριτική, αλλά συνεργάσιμη». 


Ανάμεσα στα πρόσωπα του Ευρωψηφοδελτίου, δεν βρίσκονται άνθρωποι από τον χώρο των media. «Μου έκανε εντύπωση που τα μεγάλα κόμματα, του 15%, του 20% και του 30% νιώθουν την ανάγκη να έχουν γνωστούς ανθρώπους για να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Εμείς, αν και ένα νέο κόμμα, δεν είχαμε αυτήν την ανάγκη». 


«Οι σύγχρονες προκλήσεις και τα προβλήματα θα φέρουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές»


Ο «Κόσμος» απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις, σε όσα η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει - σίγουρα πιο έντονα -  στην επόμενη θητεία. Η Κλιματική Αλλαγή, η Κλιματική Κρίση είναι εδώ και η συζήτηση του «χαμένου χειμώνα» και του «ανυπόφορου καλοκαιριού» έχουν μπει για τα καλά στα καφενεία. Αυτές οι ανησυχίες, για το περιβάλλον και την ακρίβεια, θα φέρουν τους ψηφοφόρους πιο κοντά στην Ευρωκάλπη, εκτιμά ο Πέτρος Κόκκαλης. «Στις περιοδείες και στους πολίτες που συναντάμε βλέπουμε ότι είναι πλέον κοινός τόπος ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είτε η υπερβολική ζέστη, είτε οι πλημμύρες μάς δημιουργούν έναν μεγάλο κίνδυνο… Εκείνο που έχει αρχίσει ο κόσμος να καταλαβαίνει είναι - εν πολλοίς - ότι και η ακρίβεια είναι ένα αποτέλεσμα της μη μετάβασης, είναι ένα σύμπτωμα του μοντέλου που ακολουθούμε και μας οδηγεί συνέχεια σε αδιέξοδα. Ούτε η Κλιματική Κρίση είναι ένα μετεωρολογικό γεγονός - πολλώ δε μάλλον η θεομηνία, ούτε η οικονομική κρίση είναι τυχαίο γεγονός. Είναι αποτελέσματα μίας πολιτικής νεοφιλελεύθερης της τελευταίας 30ετίας που έχει κάνει πιο ακριβά τα δημόσια αγαθά, πιο σπάνια, και άρα τα πάντα πιο ακριβά. Πιστεύω πώς αυτές οι Ευρωεκλογές θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, γιατί έχουμε περάσει μία πενταετία που καταλάβαμε όλοι ότι χρειαζόμαστε μία ικανότερη και πιο αποτελεσματική ΕΕ. Καταλάβαμε στην πανδημία ότι δεν έχουμε κοινή πολιτική υγείας, στον πόλεμο ότι δεν έχουμε κοινή αμυντική πολιτική και νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ μεγάλα για να τα αντιμετωπίσει κάθε κράτος μόνο του. Άρα, πιστεύω ότι ειδικά οι νέοι, που έχουν μία ευρύτερη αντίληψη, θα συμμετέχουν ξανά, όπως έκαναν και στις προηγούμενες Ευρωεκλογές».


Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ, επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ATHENS VOICE και συνεχίζει: «Δεν χρειάζεται να δούμε τι έγινε στο Ντουμπάι! Στη Θεσσαλία βλέπει κανείς ότι η χώρα μας δεν είναι θωρακισμένη, στον Έβρο μπορεί κανείς να το δει επίσης. Δυστυχώς, και στη Δυτική Μακεδονία. Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα του επείγοντος, της επείγουσας ανάγκης να αλλάξουμε ένα μοντέλο. Όλα αυτά δεν ήρθαν μόνα τους είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούμε και αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε έτσι ακριβώς τα πράγματα θα γίνουν όλο και χειρότερα. Συνεπώς χρειαζόμαστε γρήγορες, σοβαρές αλλαγές, γιατί τα πράγματα θα γίνουν όλο και χειρότερο. Από την κοινωνική ευθύνη στο  "ο σώζων εαυτόν σωθήτω", είναι ένα χάρτινο καλαμάκι δρόμος».

bottom of page