top of page

Οι εκπομπές των νεότερων και παλαιότερων γενεών, αν επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050


Τα παιδιά που γεννιούνται στις ημέρες μας θα εκπέμπουν 10 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα κατά την διάρκεια της ζωής τους σε σχέση με τους παππούδες τους, εάν επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, τονίζεται σε ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency – IEA).



Στο σενάριο, που ο κόσμος θα πετύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ο μέσος άνθρωπος, που γεννήθηκε την δεκαετία του 1950, θα εκπέμψει 350 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κατά την διάρκεια της ζωής του. Τα παιδιά που γεννιούνται την δεκαετία του 2020 θα εκπέμψουν, κατά μέσον όρο, 34 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Ο μέσος όρος των ανθρώπων που γεννήθηκαν από το 1950 έως το 1964 (σ.σ. πρόκειται για τα χρόνια του επονομαζόμενου «Baby Boomer», το οποίο αναφέρεται στην ραγδαία αύξηση των γεννήσεων, μετά τα τέλη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου) υπολογίζεται ότι θα εκπέμψει 10 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σύγκριση με τον μέσο όρο εκείνων που γεννιούνται στις ημέρες μας (σ.σ. «Γενιά Α» [γέννηση στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2010 έως και τα μισά της δεκαετίας του 2020]: Πρόκειται για την πρώτη γενιά, στην οποία ανήκουν αποκλειστικά άνθρωποι που γεννήθηκαν μέσα στον 21ο αιώνα). Από την άλλη, ο μέσος άνθρωπος της «Γενιάς Ζ» (σ.σ. πρόκειται για την γενιά που ακολουθεί τους «Millenials» και προηγείται της «Γενιάς Α»), στην οποία ανήκουν άτομα γεννημένα από το 1997 έως το 2012, εκτιμάται ότι θα εκπέμψει κατά την διάρκεια της ζωής του 110 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, εάν ο κόσμος πετύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.



Χώρες με παραδοσιακά υψηλές κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι χώρες στην Β. Αμερική και στην Ευρώπη, απαιτείται να πετύχουν μεγαλύτερες μειώσεις σε σχέση με χώρες με ιστορικά χαμηλές κατά κεφαλήν εκπομπές, όπως είναι η Ινδία. Στις ΗΠΑ ή στην Ε.Ε., οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μέσα στην δεκαετία του 1950 θα εκπέμψουν 15 φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σύγκριση μ’ εκείνους που γεννήθηκαν μέσα στην δεκαετία του 2020. Αντίθετα, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Ινδία την δεκαετία του 1950 θα ευθύνονται κατά την διάρκεια της ζωής τους για 3,5 φορές περισσότερες εκπομπές σε σχέση με τους ανθρώπους που γεννήθηκαν μέσα στην δεκαετία του 2020, ενώ στην Κίνα θα είναι 4 φορές περισσότερες οι εκπομπές.


Σήμερα, οι νέοι είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης απ’ ό,τι ήταν οι γονείς τους. Παράλληλα, οι νέες γενιές είναι πιο ευαισθητοποιημένες αναφορικά με περιβαλλοντικά ζητήματα και εμπλέκονται πιο ενεργά σε κλιματικά θέματα. Έτσι, οι Κυβερνήσεις και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την επιθυμία των νέων για διάσωση του πλανήτη, ώστε αυτοί να παραλάβουν έναν κόσμο βιώσιμο και επομένως, αφού επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, να μπορέσουν να επαληθευτούν οι παραπάνω προβλέψεις.


*Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την δημοσίευση (15/02/22) του IEA με τίτλο «What would net zero by 2050 mean for the emissions footprints of younger people versus their parents?» (δείτε εδώ).


bottom of page