Οι μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα των Τεχνών και του Πολιτισμού, αλλά και την ανάγκη για την περαιτέρω ανάπτυξη τους, με στόχο έναν ελεύθερο και ειρηνικό κόσμο.
Κάθε χρόνο, στις 15 Απριλίου, οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Τέχνης συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των καλλιτεχνικών δημιουργιών και της κοινωνίας, ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την ποικιλομορφία των καλλιτεχνικών εκφράσεων και τονίζουν τη συμβολή των καλλιτεχνών στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, μια γιορτή για την προώθηση της ανάπτυξης, της διάδοσης και της απόλαυσης της τέχνης, ανακηρύχθηκε στην 40η σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO το 2019. Πρόκειται για μια γιορτή- υπενθύμιση ότι η δύναμη της τέχνης μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους, να εμπνέει, να θεραπεύει και να μοιράζεται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και κρίσεων, όπως συμβαίνει σήμερα.
Το σύνθετο και υποτιμημένο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στο σταυροδρόμι της επιστήμης, της ηθικής, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και, φυσικά, των τεχνών και του πολιτισμού.
Η Περιβαλλοντική και Κλιματική Κρίση καταστρέφει την πολιτιστική κληρονομιά και διαταράσσει τη διαβίωση των καλλιτεχνών. Ωστόσο, η Τέχνη και ο Πολιτισμός μπορεί να αξιοποιηθεί ως μετασχηματιστικός μοχλός για την ενίσχυση ανθρωποκεντρικών και περιβαλλοντικά βιώσιμων κοινωνικών μοντέλων.
Παρά όμως τη μοναδική θέση των τεχνών για την ενίσχυση των προσπαθειών μετριασμού, προσαρμογής και αλλαγής συμπεριφοράς στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο πολιτισμός παραμένει ένα εργαλείο το οποίο ακόμα και σήμερα υποχρησιμοποιείται καθώς δεν ενσωματώνεται συστηματικά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, ούτε στη Συμφωνία του Παρισιού, τα δύο κύρια μέσα που καθορίζουν τη χάραξη διεθνών πολιτικών.
Στον ΚΟΣΜΟ επιδιώκουμε την έμπρακτη στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη συστηματική διάχυσή της στην κοινωνία, με παράλληλη ενίσχυση της καλλιτεχνικής παιδείας στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης, προκειμένου να καταστεί ο ελληνικός λαός ουσιαστικός κοινωνός του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ΚΟΣΜΟΣ θα πιέσει για συμπερίληψη των Πολιτιστικών τομέων στην Πράσινη Συμφωνία και σε οποιαδήποτε συστατική διαδικασία για το μέλλον της Ευρώπης. Θα υποστηρίξει την ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω δημόσιας χρηματοδότησης και την υπεράσπισή της από επιθέσεις και πιέσεις από ακροδεξιές δυνάμεις. Θα σταθεί στο πλευρό των δημιουργών για δίκαιη αμοιβή, νομική και κοινωνική προστασία. Θα αγωνιστεί για παροχή καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και αστικής αγωγής σε κάθε στάδιο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναβάθμιση των κρατικών και εθνικών σχολών θεάτρου, χορού και ωδείων σε ακαδημίες, αλλά και στη δημιουργία Πανεπιστήμιου Καλών Τεχνών, με σχολές για κάθε τέχνη.
Γιατί η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια κοινωνική πολυτέλεια για καλές στιγμές. Είναι απαραίτητο συστατικό για τη δημοκρατία μας, την ανοιχτή κοινωνία και την προσωπική μας ανάπτυξη.