top of page

O Πέτρος Κόκκαλης σε περιοδεία στην ΠελοπόννησοΠεριοδεία στην Πελοπόννησο πραγματοποιεί ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρος Κόκκαλης, με την συνεπικεφαλής της καμπάνιας Βασιλική Γραμματικογιάννη και τις υποψήφιες ευρωβουλεύτριες, Χριστίνα Ευθυμιάτου, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Μπεατρίς Σεμακούλα και Ευδοκία Τσαγκλή.

Κεντρικό μήνυμα του ΚΟΣΜΟΥ και του Πέτρου Κόκκαλη είναι η ύπαρξη εναλλακτικής πρότασης μέσα από την προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στα δεδομένα της Ελλάδας, μία Εθνική Πράσινη Συμφωνία.


“Στόχος μας είναι η αποτελεσματική απάντηση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, δίνοντας προοπτική σε βάθος δεκαετιών με υπευθυνότητα απέναντι στις επόμενες γενιές, σε αρμονία με τη φύση αντί των σημερινών παρωχημένων πρακτικών και πολιτικών που δεν απαντούν στα φαινόμενα που παρατηρούνται ευρέως λόγω κλιματικής αλλαγής, ενώ δεν προσφέρουν λύσεις στα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα των πολιτών.


Υπάρχει απάντηση για την πολιτική προστασία, το κόστος της ενέργειας και τη μετακύλισή του σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών, την ανάγκη για πραγματική διοικητική αποκέντρωση με αρμοδιότητες και πόρους. Σε ό,τι μας αφορά είναι μονόδρομος η ενίσχυση των δήμων για να ανταπεξέλθουν στις διαφορετικές ανάγκες κάθε περιοχής αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό και η ερήμωση της υπαίθρου με ενίσχυση των υποδομών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.”


Το κλιμάκιο του ΚΟΣΜΟΥ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Τρίπολης, κ. Κώστα Τζιούμη και τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Θανάση Βασιλόπουλο, και ενημερώθηκε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τόσο οι ίδιοι η δήμοι στο έργο τους, όσο και οι δημότες κάθε περιοχής.


Στη συνέχεια, ο Πέτρος Κόκκαλης, είχε μία παραγωγική συνάντηση με τον Διευθυντή Δασικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, τον κ. Κωνσταντίνο Φούρκα, ο οποίος διατύπωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των δασών, πρόταση η οποία βρήκε απολύτως σύμφωνο τον Γραμματέα του ΚΟΣΜΟΥ: «οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα φαινόμενο που και λόγω κλιματικής αλλαγής είναι σε έξαρση, κι εμείς προσπαθούμε να το αντιμετωπίζουμε με γραφειοκρατία και διάσπαση δυνάμεων. Δεν είναι λύση αυτή. Η πρότασή σας για έναν εννιαίο φορέα διαχείρισης δασών, που θα δει το δάσος ολιστικά, 365 ημέρες το χρόνο, είναι στην σωστή κατεύθυνση».


Συνεχίζοντας την περιοδεία του, ο Πέτρος Κόκκαλης, μίλησε το βράδυ στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, στην Καλαμάτα, με θέμα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη».


«Πάγια θέση των Ευρωπαίων Πρασίνων αλλά και του ΚΟΣΜΟΥ είναι ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2023-2027) ήταν ελλιπής και αλυσιτελής, σε ότι αφορά στο θετικό περιβαλλοντικό και κλιματικό της αποτύπωμα, άδικη ως προς το σύστημα κατανομής των κοινοτικών επιδοτήσεων και σχεδιασμένη προς όφελος της βιομηχανικής εντατικής γεωργίας και όχι προς όφελος της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων αγροτών», τόνισε ο Πέτρος Κόκκαλης. Υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καταψήφισαν τόσο την ΚΑΠ όσο και την πρόσφατη αναθεώρησή της η οποία αγνόησε, προκλητικά, τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε καλλιέργειες και εκτροφές σε όλη την επικράτεια της ΕΕ. Τόνισε, παράλληλα, την αδήριτη ανάγκη για στρατηγικό επανασχεδιασμό της ΚΑΠ στη βάση της προσαρμογής του αγροδιατροφικού τομέα στις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες που επιβάλει η κλιματική κρίση.

Ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επιχειρείται να γίνει εξιλαστήριο θύμα για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, από τους ίδιους που έφεραν μία ΚΑΠ που επιτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, από τους ίδιους που έχουν αφήσει τους παραγωγούς στο έλεος των αγορών - τόσο σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής, όσο και της τιμής πώλησης από τον παραγωγό, από τους ίδιους που εκθέτουν τους καταναλωτές σε αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα.


Απαντώντας και σε σχετική ερώτηση του παραγωγού, Θωμά Μόσχου, ο Πέτρος Κόκκαλης τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να παράξει την καλύτερη τροφή διεθνώς: “Θέλω μία ριζικά νέα πολιτική για το σύστημα τροφίμων, που θα αλλάξει αυτήν την ΚΑΠ που τελικά έχει αφήσει δυσαρεστημένους όλους τους εμπλεκόμενους. Οι αγρότες ορθώς εξοργίζονται γιατί δεν ανταμείβονται δίκαια, οι καταναλωτές δηλητηριάζονται ενώ παράλληλα 12 εκατομμύρια ευρωπαίοι δεν έχουν καθημερινή πρόσβαση σε τροφή λόγω κόστους, και παράλληλα δηλητηριάζουμε το έδαφος και το νερό. Κι όλα αυτά γίνονται σε μία κλιματική συνθήκη που επιδεινώνεται ραγδαία. Θέλω λοιπόν μία ΚΑΠ που θα περιλαμβάνει το σύνολο του συστήματος τροφίμων, από το χωράφι στο ράφι και από το ψυγείο στο πιάτο, υπέρ της Φύσης, που δεν θα σπαταλάει πόρους όπως το νερό, και τελικά μία ΚΑΠ που θα προσφέρει μία δίκαιη ανταμοιβή στους αγρότες, με αναβάθμιση της ποιότητας, όχι της ποσότητας.”

Comments


bottom of page