top of page

CHANGING SYSTEMS

Προτεραιότητες του 

Ευρωπαϊκου Κόμματος

των Πρασίνων

01

Η πράσινη και κοινωνική συμφωνία για την Ευρώπη

Προτείνουμε την άμεση εκκίνηση ενός τεράστιου επενδυτικού σχεδίου ύψους τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη. Το σχέδιο αυτό θα διασφαλίσει τα προς το ζην για όλους και θα οικοδομήσει μια ευημερούσα οικονομία.​

Η επένδυση θα κατευθυνθεί προς:

  • Την επέκταση των δημόσιων μεταφορών και τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων,

  • Την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών σε όλες τις στέγες

  • Τη δημιουργία εκατομμυρίων καλών θέσεων εργασίας σε τομείς όπως οι κατασκευές, η ενέργεια και οι μεταφορές.

Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη μόνωση των σπιτιών θα σημαίνει χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Η ενεργειακή μας εγγύηση θα διασφαλίσει ότι η ενέργεια είναι προσιτή και ότι σε κανένα ευάλωτο νοικοκυριό δεν θα διακοπεί η παροχή ενέργειας.

Το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί δίκαια με τη μείωση της φορολογίας των εργαζομένων και την αύξηση της φορολογίας των πλουσιότερων επιχειρήσεων και ιδιωτών, την εξάλειψη των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα και τη χρήση χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ.

Το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί δίκαια με τη μείωση της φορολογίας των εργαζομένων και την αύξηση της φορολογίας του πλούτου, την εξάλειψη των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα και τη χρήση χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ.

02

Δράση για το κλίμα! 100% Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως

το 2040

Το κόστος της καύσης ορυκτών καυσίμων αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει το δρόμο προς ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. Η οικοδόμηση ενός συστήματος 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2040 θα προστατεύσει το κλίμα και θα δημιουργήσει δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Θα σημάνει λιγότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, και επομένως θα επιφέρει ένα πιο ασφαλές μέλλον για όλους.

Έχει και θετικό οικονομικό αντίκτυπο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας, ενώ τα ακριβά ορυκτά καύσιμα προκάλεσαν την κρίση του κόστους ζωής. Το κόστος της αδράνειας αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει. Σταματάμε να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά καταργώντας σταδιακά όλες τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έως το 2025. Μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ θα είναι πιο ανταγωνιστική και δεν θα είναι πλέον όμηρος ξένων δικτατόρων.

03

Καλές θέσεις εργασίας και δίκαιη αμοιβή για όλους

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι εργαζόμενοι της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα πρέπει να αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα ή να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Μετά από χρόνια υψηλών τιμών, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αξίζουν αξιοπρεπείς αμοιβές και ένα δίκαιο μερίδιο από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα ελάχιστο εισόδημα σε ολόκληρη την ΕΕ, επαρκές για να κρατήσει τους ανθρώπους μακριά από τη φτώχεια, είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται. Θα καταστήσουμε μόνιμη την ευρωπαϊκή ασφάλιση ανεργίας για την προστασία των εργαζομένων σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Το εργατικό κίνημα είναι το κλειδί για την επίτευξη υψηλότερων μισθών και καλύτερων συνθηκών για τους εργαζόμενους. Είναι σύμμαχοί μας και θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματά τους και τον ουσιαστικό δημοκρατικό τους ρόλο. Θα βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και θα διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση δεν θα αφήσει κανέναν εργαζόμενο πίσω. Θα αγωνιστούμε για την αναγνώριση των εργαζομένων στις πλατφόρμες ως μισθωτών και θα απαγορεύσουμε την απλήρωτη πρακτική άσκηση.

04

Αποκατάσταση της φύσης, προστασία της βιοποικιλότητας

Πρέπει να επαναφέρουμε τη φύση και να αποκαταστήσουμε τα πολύτιμα οικοσυστήματα που απειλούνται σήμερα. Θα αντιμετωπίσουμε την εξαφάνιση των ειδών και θα προστατεύσουμε τουλάχιστον το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής ξηράς και θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των υγροτόπων, των δασών, των ποταμών και των λιμνών. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση μηδενικής ρύπανσης, με καθαρό αέρα και νερό και καταναλωτικά αγαθά χωρίς τοξικά. Θα κρατήσουμε τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα, όπως η γλυφοσάτη, μακριά από τα χωράφια μας.

05

Εξασφάλιση προσιτής στέγασης για όλους

Όλοι πρέπει να έχουν ένα άνετο σπίτι που να είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Θα αγωνιστούμε για να τερματίσουμε την έκρηξη των ενοικίων, επενδύοντας σε οικονομικά προσιτές και δημόσιες κατοικίες και υποστηρίζοντας τον έλεγχο των ενοικίων όπου είναι απαραίτητο για την προστασία των ενοικιαστών. Ένα πρόγραμμα ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας θα μειώσει την ενεργειακή φτώχεια και θα προστατεύσει τους πιο ευάλωτους.

Οι νέοι επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των υψηλών ενοικίων και των τιμών των κατοικιών. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα στη ζωή με οικονομικά προσιτές κατοικίες και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ανεξάρτητη διαβίωση.

06

Υγιεινά τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα σε δίκαιες τιμές

Θέλουμε τα υγιεινά τρόφιμα σε δίκαιες τιμές να είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλη την Ευρώπη. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι έρχονται αντιμέτωποι με την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, ενώ οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τα σώματά μας και να μολύνουν το έδαφος και το νερό μας.

Θα πάρουμε το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ που δαπανάται σήμερα για τη βιομηχανική γεωργία και θα το επενδύσουμε στη βιώσιμη γεωργία, καθιστώντας τα υγιεινά τρόφιμα πιο προσιτά, σε δίκαιες τιμές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς. Θα βάλουμε τέλος στην κερδοσκοπία που αναγκάζει τους ανθρώπους να στερούνται αναγκαία αγαθά, ενώ ταυτόχρονα οι μεγαλέμποροι αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ.

07

Τερματίστε την κακοποίηση των ζώων! Σταματήστε τις μεγαλο-κτηνοτροφικές μονάδες και τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων

Τα ζώα αξίζουν φροντίδα και προστασία. Θα αγωνιστούμε για την ευημερία των ζώων μαζί με τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που υπέγραψαν τις Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών απαιτώντας τον τερματισμό των πρακτικών εκμετάλλευσης. Δεσμευόμαστε να απαγορεύσουμε τις σκληρές μεγαλο-κτηνοτροφικές μονάδες, τη χρήση κλωβών στην εκτροφή ζώων και τις φάρμες γούνας. Θα περιορίσουμε τις μεταφορές ζώων και θα βάλουμε τέλος στις μεταφορές ζώντων ζώων σε μεγάλες αποστάσεις με φορτηγά και πλοία.

08

Πληρώνουμε τους φόρους μας. Οι δισεκατομμυριούχοι και οι πολυεθνικές πρέπει επίσης να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Μια ακμάζουσα οικονομία βάζει πρώτα τους ανθρώπους και τον πλανήτη, όχι τις εταιρείες και τους τρισεκατομμυριούχους. Η βοήθεια προς τους πιο ευάλωτους και η επένδυση στην προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος είναι επείγουσες καταστάσεις που δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν, οπότε το άδικο φορολογικό μας σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

Θα θεσπίσουμε έναν ελάχιστο φόρο επί των κεφαλαιακών κερδών και έναν φόρο πλούτου σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και τον τερματισμό της φοροαποφυγής από τις πολυεθνικές εταιρείες. Πρέπει να σταματήσουμε την κερδοσκοπία που ανεβάζει τις τιμές των προϊόντων, επιβάλλοντας έκτακτους φόρους και φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Δίκαιη φορολογία σημαίνει να μειωθεί αντίστοιχα η φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων, ώστε να έχουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους στο τέλος του μήνα.

9

Μια ισχυρή Ευρώπη για την προστασία της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών

Η ακροδεξιά αντίδραση μας κάνει μόνο πιο αποφασισμένους: Οι Πράσινοι θα υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Θα διασφαλίσουμε ότι τα δημόσια κονδύλια θα ωφελήσουν όλους τους πολίτες και όχι τους αυταρχικούς ηγέτες και τους διεφθαρμένους κολλητούς τους. Θα λάβουμε γρήγορα μέτρα για να αποτρέψουμε τις παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της διαφθοράς, για διαφάνεια και ακεραιότητα.

 

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα κατά όλων των μορφών διακρίσεων και μίσους. Όλοι στην ΕΕ πρέπει να είναι ασφαλείς από τη ρητορική και τα εγκλήματα μίσους. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και θα αγωνιστούμε κατά της ποινικοποίησης των ακτιβιστών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Θα οικοδομήσουμε ένα ανθρώπινο σύστημα ασύλου που θα υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα ποινικοποιεί τους ανθρώπους που μετακινούνται. Θα υποδεχτούμε τους ανθρώπους που ζητούν βοήθεια με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, όχι με φόβο.

10

Μια φεμινιστική Ευρώπη: Το σώμα σου, η επιλογή σου!

Πρέπει να καταργήσουμε την πατριαρχία και να οικοδομήσουμε μια δίκαιη κοινωνία. Όλοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν επιλογές για το σώμα τους, να αποφασίζουν ποιον αγαπούν και να εκφράζουν την ταυτότητά τους. Θα υπερασπιστούμε τον αυτοπροσδιορισμό και την σωματική αυτονομία, εγγυώμενοι την πρόσβαση στη νομική αναγνώριση του φύλου, την υγειονομική περίθαλψη για τρανς και την αντισύλληψη.

Θα εγγυηθούμε την πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις και θα αναγνωρίσουμε τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα ως θεμελιώδη δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών παντού και θα αυξήσουμε την στήριξη των θυμάτων.

 

Θα διασφαλίσουμε ότι άνδρες και γυναίκες αμείβονται ισότιμα για την ίδια εργασία και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της απασχόλησης και του δημόσιου βίου.

11

Ευρώπη Ενωμένη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε ως και πρέπει να παραμείνει ένα σχέδιο για την ειρήνη και την ασφάλεια. Σε καιρούς αυξανόμενου αυταρχισμού και πολέμου, πρέπει να μιλάει με ενιαία φωνή. Οι αυταρχικοί ηγέτες δεν μπορούν πλέον να κρατούν όμηρο την ΕΕ και να την εμποδίζουν να συμπορεύεται με τους εταίρους της για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολυμέρεια. Τα εθνικά βέτο πρέπει να σταματήσουν, έτσι ώστε η ΕΕ να μπορεί να εργαστεί αποτελεσματικά για την εξωτερική της πολιτική και άλλους βασικούς τομείς.

Το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε. Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί νέα μέλη και να βοηθήσει τις υποψήφιες χώρες να προετοιμαστούν για την προσχώρηση. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ως παράγοντας οικοδόμησης της ειρήνης. Αυτό είναι πιο κρίσιμο από ποτέ σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή.

Η πράσινη μετάβαση ήταν πάντα και ζήτημα ασφάλειας. Η ενεργειακή ανεξαρτησία, η οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας και ο μεγαλύτερος έλεγχος των ζωτικών τεχνολογιών και των αλυσίδων εφοδιασμού θα μας καταστήσουν ανεξάρτητους από τις αυταρχικές ηγεσίες και, συνεπώς, πιο ασφαλείς.

bottom of page