top of page

Γραμματεία του πολιτικού κόμματος ΚΟΣΜΟΣ:

Πέτρος Κόκκαλης
Γραμματέας

Ο Πέτρος Κόκκαλης ασχολείται ενεργά με τα κοινά τα τελευταία 25 χρόνια, αναπτύσσοντας την κοινωνική καινοτομία με επίκεντρο την ανθρώπινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Το 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο Προοδευτική Συμμαχία - ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας τον ΚΟΣΜΟ: μια κίνηση πολιτών που επιδιώκει να θέσει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των ΗΕ στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής χάραξης πολιτικής και στοχεύει στην ενδυνάμωση και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων μερών να αναλάβουν δράση από τη βάση για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των ΣΒΑ.

Μαρία Βασιλάκου
(Μέλος Γραμματείας)

Η Μαρία Βασιλάκου γεννήθηκε (1969) και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 1986 ζει μόνιμα στην Βιέννη. Έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Βιέννης, υπεύθυνη χωροταξίας, μεταφορών, προστασίας κλίματος, ενεργειακού σχεδιασμού και συμμετοχής πολιτών (2010-2019), καθώς και αναπληρώτρια ομοσπονδιακή εκπρόσωπος του κόμματος Πρασίνων Αυστρίας. Από το 2019 μέχρι σήμερα είναι μέλος της επιτροπής ειδικών συμβούλων της Κομισιόν που σχεδίασε την ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες έξυπνες πόλεις. Παράλληλα εργάζεται παγκοσμίως με την εταιρεία της ως σύμβουλος για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και αστικού μετασχηματισμού. 

Χριστίνα Ευθυμιάτου
(Μέλος Γραμματείας)

Χημικός Βιοχημικός Μηχανικός, MSc. Με εμπειρία, σε Αθήνα και Νάξο, ως μελετητήρια και σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος & τοπικής ανάπτυξης και στον σχεδιασμό -υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μέλος ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (2016-2019).  Ενεργό μέλος πολιτικών οργάνων και υποψήφια των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ (2010-2022) και του Συνασπισμού «Πράσινο & Μωβ» το 2023. Υποψήφια δημοτική σύμβουλος για την Αθήνα με τον Χ. Δούκα το 2023. Συντονίστρια στην Ελλάδα της Πρωτοβουλίας για ένα Διεθνή Νόμο για την Οικοκτονία.

Μαριλένα Ηλιού
(Μέλος Γραμματείας)

Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο και στο ερευνητικό πρόγραμμα Αστικού Δικαίου.

Εργάζεται ως νομικός σύμβουλος ελληνικών και ξένων κυρίως εταιρειών, με βασικό πεδίο ενασχόλησης το ADR και τις Συμβάσεις. Επίσης ως σύμβουλος για Crisis Communications και εξειδίκευση στο Cyber Crisis Management αναπτύσσοντας σχετικά προγράμματα για ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς.

Διετέλεσε σύμβουλος στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και συμμετείχε στην συγγραφή του εθνικού σχεδίου για την ισότητα των φύλων ενω ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή CEDAW του ΟΗΕ.

Έχει μια κόρη. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την αναρρίχηση και την μουσική.

Γιώργος Ιωακειμίδης
(Μέλος Γραμματείας
& Συντονιστής Οργανωτικού)

Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ., όπου οποίο δίδαξε Αντισεισμικά για 15 χρόνια. 

Το 1982 εκλέχτηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και από το 1995 έως το 2023 διετέλεσε δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη. 

Από το 2011 έως το 2023 υπήρξε μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Π.Ε.Δ.Α. (Πρόεδρος τη διετία 2018-2019) και της Κ.Ε.Δ.Ε., επικεφαλής ανεξάρτητης παράταξης. 

Συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές του 2023 ως επικεφαλής του ‘Αττικού κύκλου’ και σήμερα είναι επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής.

Λευτέρης Ιωαννίδης
(Μέλος Γραμματείας)

Δήμαρχος Κοζάνης (2014 – 2019). Σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος.

Από το 2007 ενεργό μέλος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, με σημαντική δραστηριότητα σε περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα.

Υποψήφιος Βουλευτής με τους Οικολόγος Πράσινους, 2007 και 2009

Υποψήφιος Δήμαρχος Κοζάνης, 2010.

Ως Δήμαρχος ασχολήθηκε έντονα με την Δίκαιη Μετάβαση της Δυτ. Μακεδονίας στην Μεταλιγνιτκή Εποχή.

Πτυχιούχος του τμήματος Στελεχών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων, ΤΕΙ Μεσολογγίου. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου  (MBA in Management Information Systems), Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Θέμα πτυχιακής εργασίας: Συγκριτική αξιολόγηση  συστημάτων  διακυβέρνησης Δίκαιης Μετάβασης ανά τον κόσμο και σύγκριση με την Δυτ. Μακεδονία. Βαθμολογήθηκε με άριστα. Παντρεμένος με την Αγγελική Ζήγρα, πατέρας δυο παιδιών.

Λευτέρης Παπαγιαννάκης
(Μέλος Γραμματείας)

Γεννήθηκε στη Γαλλία. Σπούδασε Νομική. Δούλεψε στο Ευρωπαϊκό

Κοινοβούλιο, στη Θράκη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και

Κλιματικής Αλλαγής, στους Οικολόγους Πράσινους, το Πανεπιστήμιο

Αθηνών.

Ήταν Αντιδήμαρχος Αθηναίων με αρμοδιότητα θέματα Μεταναστών και Προσφύγων.

Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Είναι Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για του Πρόσφυγες.

bottom of page