top of page

Ανέτοιμη και αθωράκιστη η ελληνική πολιτεία για να παράσχει μέριμνα στους κλιματικούς πρόσφυγες



Τη δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο επισκέφθηκε για μία ακόμα φορά ο Πέτρος Κόκκαλης, Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θεσσαλία, όπου η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα για τους δεκάδες Έλληνες κλιματικούς πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό.


Παρότι έχουν περάσει μήνες, η μετεγκατάσταση των κλιματικών προσφύγων παραμένει σε εκκρεμότητα. Δεν έφτανε όμως το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει το σπίτι τους, κατά τη διάρκεια του Daniel, από την περασμένη Κυριακή τους διακόπηκε και η σίτιση.


Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πέτρος Κόκκαλης, «Γυρίσαμε στο Κουτσόχερο ένα μήνα μετά την προηγούμενη επίσκεψή μας, κι αντί να βελτιώνονται τα πράγματα, αυτά χειροτερεύουν. Μιλάμε για πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας που εδώ κι οκτώ μήνες διαμένουν σε μεταλλικά κοντέινερ, πλέον χωρίς σίτιση».


»Κι αυτό συνέβη, όχι επειδή δεν υπάρχουν χρήματα από το ελληνικό κράτος να σιτίσει αυτούς τους ανθρώπους, αλλά επειδή δεν υπάρχει η πολιτική οργάνωση για μέριμνα προς τους κλιματικούς πρόσφυγες. Μπορεί αυτοί να είναι οι πρώτοι εκατό, αλλά σίγουρα, δυστυχώς, θα υπάρξουν κι άλλοι. Υπάρχει κενό γραφειοκρατίας ανάμεσα στο δήμο, την περιφέρεια και το υπουργείο. Πρέπει άμεσα, είτε στο υπουργείο κλιματικής κρίσης είτε σε κάποιο άλλο υπουργείο να δημιουργηθεί η μέριμνα για τους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους από την κλιματική κρίση στη χώρα μας. Δεν περιμένουν έλεος. Περιμένουν τα αυτονόητα που πρέπει να κάνει για αυτούς το κράτος».



bottom of page