top of page

Ειδική στρατηγική για τη νησιωτικότητα στο επόμενο Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.



Εφ' όλης της πράσινης ατζέντας, ενόψει Ευρωεκλογών, η συζήτηση στο Πρωινό Xpress με τον Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Γραμματέα του "ΚΟΣΜΟΣ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" και εκ νέου υποψήφιο. Η συνέντευξη εδώ: https://realvoice995.gr/petros-kokkalis-ston-rv-eidiki-stratigiki-gia-ti-nisiotikotita-sto-epomeno-tameio-synochis-tis-e-e-audio/



Στο επόμενο Ταμείο Συνοχής  για πρώτη φορά θα υπάρjει ειδική στρατηγική για τη νησιωτικότητα.Αυτό έκανε γνωστό ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και γραμματέας του νεοσύστατου κομματικού φορέα “ΚΟΣΜΟΣ”, στη διάρκεια συνέντευξής του στο Πρωινό Xpress και τη Ρένα Παυλάκη, στο studio του Real Voice.

Ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος θα βρίσκεται για ένα διήμερο στη Ρόδο, στο πλαίσιο των προεκλογικών περιοδειών του,  ήταν ο εισηγητής  της Αριστεράς του ψηφίσματος του ευρωκοινοβουλίου για τη νησιωτικότητα, στο οποίο περιγράφεται το όραμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ευρωπαϊκά νησιά  και μεταξύ άλλων ζητά να υπάρξει ένας διακριτός χώρος χρηματοδότησης στο επόμενο ΕΣΠΑ.


“Στο επόμενο Ταμείο συνοχής θα υπάρξει για πρώτη φορά μια ειδική στρατηγική για τη νησιωτικότητα. Ήμουν εισηγητής της Αριστεράς στο ψήφισμα για τη νησιωτικότητα που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης για όλα τα νησιά της και πώς αυτό θα ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ με έναν ειδικό τρόπο” ανέφερε.


Με το εν λόγω ψήφισμα που το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον Ιούλιο του 2022,  μεταξύ των άλλων ζητεί από την Επιτροπή να λάβει υπόψη τις μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί από ευρωπαϊκές νήσους σχετικά με τις προκλήσεις και τις πρόσθετες δαπάνες που άπτονται του νησιωτικού χαρακτήρα, και να προβεί σε διεπιστημονικές αναλύσεις που θα καλύπτουν τα δημογραφικά, γεωγραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτές οι περιοχές δεν θα πλήττονται από κανένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα συνδεόμενο με τη γεωγραφική τους κατάσταση· Επίσης  ζητεί να δημιουργηθεί πρόσθετο κονδύλιο που θα αποσκοπεί να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές νήσους να υπερνικήσουν τις όποιες προκλήσεις και ελλείψεις αντιμετωπίζουν και να καλύψει οποιεσδήποτε πρόσθετες δαπάνες άπτονται των ευρωπαϊκών νήσων στο πλαίσιο της μελλοντικής πολιτικής συνοχής·


Ερωτηθείς για την πολιτική συνοχής η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για τη χώρα μας και ειδικότερα για τα νησιά, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να μην ενισχυθούν οι ακροδεξιές δυνάμεις στις επικείμενες ευρωεκλογές, διότι “λιγότερη Ευρώπη σημαίνει λιγότερη συνοχή”. 


“Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι κλιματική δικαιοσύνη.  Αυτό είναι το σύνθημά μας. Το προοδευτικό σήμερα είναι πράσινο, με πρώτο τον πολίτη, για την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη που είναι κλιματική δικαιοσύνη. Η πράσινη συμφωνία που θα πρέπει να υλοποιήσουμε δεν είναι κάτι άλλο από έναν τεράστιο εκσυγχρονισμό, έναν κοινωνικό μετασχηματισμό. Στην Εθνική Πράσινη Συμφωνία δεν θα μείνει κανείς πίσω. Είναι ένα ολιστικό σχέδιο για τον μεγαλύτερο κοινωνικό μετασχηματισμό της σύγχρονης Ελλάδας» ανέφερε, δίνοντας το στίγμα του “ΚΟΣΜΟΣ”.




Το κ. Κόκκαλη συνόδευαν οι δύο υποψήφιοι Ευρωβουλευτές από τη Ρόδο, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λουιζίδης και ο Παναγιώτης Σταμάτης, γεωπόνος και οι δύο με έντονη περιβαλλοντική δραστηριότητα.

bottom of page