top of page

Κρίσιμες οι επιλογές μας για την Ευρώπη: και για τα δικαιώματα των γυναικών.

Άρθρο της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας του ΚΟΣΜΟΥ Χριστίνας Ευθυμιάτου στο POLITICAL.


Τον Ιούνιο φέτος, έχουμε ως πολίτες της Ευρώπης να πάρουμε μια θεμελιώδη απόφαση. Η πορεία της Ευρώπης τα επόμενα πέντε χρόνια, θα καθορίσει κρίσιμα και το μέλλον των κοινωνιών μας και του πλανήτη μας. Η επιλογή μας αφορά, ανάμεσα σε άλλα, και τη θέση και τα δικαιώματα των γυναικών.


Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν ήταν εύκολα. Ζήσαμε και ζούμε την οικονομική –ενεργειακή κρίση, την πανδημία, αλλά και μεγάλους πολέμους στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης. Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, αλλά και ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες γυναικών, ανάλογα δηλαδή με εθνικότητα, αναπηρία, πρόσβαση στην εκπαίδευση και ηλικία. Οι γυναίκες και οι περιθωριοποιημένες ομάδες εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εξουσία. Η έμφυλη βία δεν τιθασεύεται. Σε πολλές χώρες οι γυναίκες, οι ΛΟΑΤΚΙ, οι πρόσφυγες -μετανάστες και άλλες ευάλωτες ομάδες δέχονται αυξανόμενες επιθέσεις στα δικαιώματα τους, από πολλές Κυβερνήσεις που επιλέγουν τον λαϊκισμό και μια στροφή προς την άκρα δεξιά.


Στο μεταξύ, η κλιματική κρίση αναδεικνύεται σε βασική πρόκληση μέχρι το 2030. Το βάρος της αδράνειας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Και οι γυναίκες βιώνουν μετρημένα πια μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών, μέσα από την ενεργειακή φτώχεια, τις απειλές στη διαβίωση από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και νέες ασθένειες, αλλά και την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους των Ταμείων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Η δική μας επιλογή είναι να σταματήσουμε να πηγαίνουμε από κρίση σε κρίση. Υπάρχουν λύσεις. Απλά χρειαζόμαστε το θάρρος να κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Η Ευρώπη και η χώρα μας χρειάζονται μια Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία, που θα αφορά κρίσιμα και τα θέματα των γυναικών.


Επιλέγουμε τη φιλοδοξία, τη συλλογική ευημερία και ασφάλεια και την ελευθερία, μέσα από αγώνες που θα συνεχιστούν:


- Για ίση αμοιβή για ίση εργασία, αλλά και για ίσες ευκαιρίες στην εργασία., μέσω δεσμευτικών μέτρων για όλους τους εργοδότες, επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές.


- Για να αντιμετωπιστεί η κρίση του κόστους ζωής, με δημόσιες επενδύσεις σε βασικά αγαθά και δημόσιες υπηρεσίες – κοινωνική και προσιτή στέγαση, ανακαινίσεις σπιτιών, ενεργειακή αυτονομία νοικοκυριών, προσιτές δημόσιες συγκοινωνίες.


- Για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην παιδική φροντίδα και πλήρως αμειβόμενες άδειες μητρότητας και πατρότητας ίσης διάρκειας.


- Για να διασφαλίζεται σε όλες τις πολιτικές ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα θα ωφελούν εξίσου γυναίκες και άνδρες. Για την ισορροπία μεταξύ των φύλων στη λήψη αποφάσεων και ειδικά χαρτοφυλάκια για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων στη ΕΕ και το Συμβούλιο.


- Για να κατοχυρώσουμε στην ΕΕ, και στην Ελλάδα συνταγματικά, ότι η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία είναι θεμελιώδη δικαιώματα μας. Ότι η υγειονομική περίθαλψη της άμβλωσης είναι βασική υπηρεσία υγείας. Για την παροχή δωρεάν, υψηλής ποιότητας αντισυλληπτικών για όλους και ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση των νέων.


- Για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τον τερματισμό της έμφυλης βίας στο σπίτι, στη δουλειά, στο δρόμο, στο διαδίκτυο. Να εντάξουμε τη γυναικοκτονία στον ποινικό μας νόμο και την έμφυλη βία στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ. Με έμφαση στο ρόλο των κοινοτήτων και των δημόσιων αρχών στην πρόληψη, με εξειδικευμένη υποστήριξη, πρόσβαση στη δικαιοσύνη και προστασία των θυμάτων, αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή στις περιθωριοποιημένες κοινότητες.


Οι ελπίδες και οι δεσμεύσεις μας για την ΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη δέσμευσή να εργαστούμε διεθνώς για την οικοδόμηση της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη, που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τις γυναίκες!


Αξίζει να πιέσουμε για μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική σε επίπεδο ΕΕ που θα διασφαλίσει την πολιτική και κοινωνική συμμετοχή και την οικονομική ενδυνάμωση των κοριτσιών, των γυναικών και των περιθωριοποιημένων ομάδων, καθώς και μια ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς. Δεν είναι απλά λόγια -Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, με τη δημιουργία ενός ταμείου για τη στήριξη τοπικών φεμινιστικών οργανώσεων.


Τα τελευταία χρόνια η οικογένεια των Πρασίνων στην Ευρώπη, μεγαλύτερη από ποτέ και με μεγαλύτερη ποικιλότητα έχει ήδη φέρει αποτελέσματα και έχει χτίσει λύσεις. Τώρα πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα για να διαμορφώσουμε την επόμενη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να οικοδομήσουμε μια δικαιότερη κοινωνία και ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας και όλα του τα πλάσματα.

bottom of page