top of page

«Μια πραγματικά πράσινη πόλη είναι μία ανθεκτική πόλη»



Η Αναστασία (Νατάσα) Βασιλείου κατεβαίνει στις ευρωεκλογές ως υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΟΣΜΟΣ του Πέτρου Κόκκαλη. «Επαγγελματίας μηχανικός, έχω μάθει να σχεδιάζω και να υλοποιώ με γνώμονα τον άνθρωπο», λέει η ίδια, μιλώντας στο efsyn.gr. Όραμά της η δημιουργία έξυπνων πράσινων πόλεων, οι οποίες θα προσφέρουν ένα υγιές, σύγχρονο και διαδραστικό περιβάλλον για όλους και θα ενισχύουν την έννοια της κοινωνικής δικτύωσης και της συμμετοχικότητας.


Γιατί μπήκατε στην πολιτική και γιατί με τον Πέτρο Κόκκαλη;


Για εμένα πολιτική ίσον προσφορά, προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και σε αυτό το πλαίσιο ενεργοποιήθηκα και παλαιότερα και ενεργοποιούμαι και τώρα. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκίνησε το 2016 όταν εκλέχθηκα στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Τότε ορμώμενη από την ανάγκη επίλυσης χρόνιων ζητημάτων που ταλάνιζαν τον τεχνικό κλάδο και τώρα ορμώμενη από μία πραγματικότητα που γίνεται όλο και πιο πιεστική για όλους μας, με την ακρίβεια να έχει φθάσει στα ύψη τόσο σε είδη πρώτης ανάγκης όσο και σε στέγαση, με ένα εξουθενωτικό φορολογικό σύστημα, με ένα δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας το οποίο παραπαίει και με ένα αβέβαιο μέλλον μπροστά στις αναπόφευκτες αλλαγές που φέρνει η κλιματική κρίση. Γιατί η κλιματική κρίση αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και δίκαια στα κόστη που δημιουργεί θα μας διαλύσει κοινωνικά και πολιτικά και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που εντάχθηκα στο πράσινο κόμμα ΚΟΣΜΟΣ του οποίου συνιδρυτής και Γραμματέας είναι ο Πέτρος Κόκκαλης.


Πόσο απέχει η Αθήνα από μία πραγματικά πράσινη πόλη;


Μια πραγματικά πράσινη πόλη είναι μία ανθεκτική πόλη.


Ανθεκτική ως προς τι;


Ανθεκτική ως προς την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως είναι οι σεισμοί, οι φωτιές, οι πλημμύρες, όσο και χρόνιων πιέσεων, είτε πρόκειται για κοινωνικές, είτε για οικονομικές, είτε για περιβαλλοντικές πιέσεις που ασκούνται στον αστικό ιστό και επιφέρουν σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα σε στέγαση, προβλήματα σε εκτόνωση, προβλήματα στη διαχείριση αποβλήτων, προβλήματα στην υγεία των κατοίκων της και πολλά άλλα. Οπότε ναι, θεωρώ ότι η Αθήνα απέχει πολύ από αυτό το μοντέλο.


Πώς την εννοείτε εσείς μία σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη πόλη;


Μία πόλη η οποία προάγει την κοινωνική συνοχή και τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων, με ανεπτυγμένα πράσινα συστήματα μεταφορών, με δημιουργία ζωνών ήπιας κυκλοφορίας και εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, με ενίσχυση της ασφαλούς, ποιοτικής και προσιτής στέγασης για όλους, με αύξηση των χώρων πρασίνου σε ποσοστό άνω του 50% της επιφάνειάς της, με συνέργειες της κοινωνίας των πολιτών και συνεργασίες με άλλες πόλεις για την εφαρμογή καλών πρακτικών, με την ανάπτυξη βιώσιμων αστικών καλλιεργειών και ορθή διαχείριση των απορριμμάτων της είναι μία σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη πόλη.


Ετοιμαζόμαστε λέει για το θερμότερο καλοκαίρι... Έτσι θα πηγαίνουμε πλέον;


Θα ήθελα να απαντήσω "όχι φυσικά" αλλά δυστυχώς δεν μπορώ. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπει σε μία πορεία μη αναστρέψιμη και ο αγώνας γίνεται για να σταθεροποιήσουμε αυτή την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό κελσίου και να μην φθάσουμε τους 3 βαθμούς που προβλέπουν οι πιο πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικά οδηγηθούμε στην ερημοποίηση. Γι' αυτό λοιπόν πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να έχουμε και στη χώρα μας ένα στιβαρό, τεχνοκρατικό πράσινο κόμμα, όπως συμβαίνει και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο θα λειτουργεί ως καταλύτης και επιταχυντής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ως δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για να μπορέσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε μία κοινή βιώσιμη μετάβαση.


Πόσο μπορεί να προσφέρει ένας ευρωβουλευτής πιστεύετε; Ή μήπως είναι μικρή η δύναμή του;  


Αρκεί να σας πω ότι οι αποφάσεις που καθορίζουν την πορεία μας εδώ στην Ελλάδα, κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 85%, παίρνονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει το πόσο σημαντική είναι η επιλογή του ποιος εν τέλει θα μας αντιπροσωπεύσει στην Ευρωβουλή και ποια είναι η δύναμή του στην λήψη αποφάσεων που θα μας επηρεάσουν όλους για τα επόμενα χρόνια.


Παράδειγμα;


Ως παράδειγμα να σας αναφέρω το θετικό αποτύπωμα που άφησε στην προηγούμενη θητεία του ως ευρωβουλευτής ο Γραμματέας του κόμματος Πέτρος Κόκκαλης με πάνω από 40 νομοθετήματα, με πληθώρα γνωμοδοτήσεων και προτάσεων, και με ενεργό δράση σε όλα τα καίρια ζητήματα τόσο εντός όσο και εκτός ευρωκοινοβουλίου. Είναι στο χέρι του καθενός λοιπόν το πώς θα αξιοποιήσει αυτή την ψήφο και στα χέρια των πολιτών να καθορίσουν τα θετικά ή τα αρνητικά που πρόκειται να συμβούν. Να αποφασίσουν ποιες φωνές θέλουν να τους αντιπροσωπεύσουν σε αυτή την αναπόφευκτη μετάβαση που πρόκειται να συμβεί λόγω της κλιματικής κρίσης και πολλών άλλων κρίσεων που θα ακολουθήσουν.


Κι εσείς;


Από την πλευρά μου, και εφόσον μου δοθεί η δυνατότητα, θα προσφέρω με την εμπειρία μου και την επιστημονική μου κατάρτιση το μέγιστο των δυνατοτήτων μου για ένα αύριο που δεν θα αφήνει κανέναν και καμία πίσω, με όρους κοινωνικής και κλιματικής δικαιοσύνης. 

bottom of page