top of page

Μπεατρίς Σεμακούλα: «Να περάσουμε πάλι από το εγώ στο εμείς»



Η συμπεριληπτικότητα του ΚΟΣΜΟΥ, στον οποίο «όλοι οι άνθρωποι έχουν θέση», το πρόταγμα του «εμείς αντί του εγώ»  και η ολιστική πρόταση για συμφιλίωση του ανθρώπου με τη φύση, κάτω από την ομπρέλα της Εθνικής Πράσινης Συμφωνίας, ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την Μπεατρίς Σεμακούλα, όπως τονίζει η ίδια,  να συστρατευτεί ως υποψήφια ευρωβουλευτής στη λίστα του ΚΟΣΜΟΥ.


«Με το ίδιο πείσμα που ήρθε στον κόσμο και κατάφερε να επιβιώσει, όντας ένα πολύ πρόωρο μωρό, μικρότερο των έξι μηνών, έρχεται και τώρα στον ΚΟΣΜΟ για να συνεχίσει να προσφέρει αυτό που κάνει επί δεκαετίες»:  Έχει κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες εθελοντές σε εκατοντάδες αποστολές στην υφήλιο, για την ανακούφιση από την επισιτιστική κρίση, τον αναλφαβητισμό ή για να χτιστεί ένα σχολείο ή ένα ορφανοτροφείο.Σε όλες τις κρίσεις και σε όλα τα προβλήματα βλέπει πρώτα τον αντίκτυπο στην «ψυχική υγεία» των ανθρώπων, για την οποία έχει κάνει σπουδές και διοικεί μια μονάδα πρόληψης ψυχικής υγείας, εστιάζοντας κυρίως στα σχολεία, ενώ κρατάει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της για τη δουλειά που έχει κάνει με κρατουμένους στις φυλακές.


Οι σπουδές της στη λογοτεχνία, τη μετάφραση, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, τη διοίκηση μονάδων υγείας και τη θεολογία στη Θεσσαλονίκη και στην Αμερική στηρίζουν τις δράσεις της και την έχουν εξοπλίσει με μια εξαιρετική γνώση της ελληνικής γλώσσας.Η ίδια είναι, όπως λέει, παιδί μιας «επαναστατικής πράξης», όταν  ο πατέρας της από την Ουγκάντα και η μητέρα της από την προσφυγική Καλαμαριά γνωρίστηκαν ως φοιτητές στη δεκαετία του ’60 και αποφάσισαν να ζήσουν μαζί και να κάνουν οικογένεια, μια «πολύ δύσκολη απόφαση» για τη Θεσσαλονίκη του τότε.


«Γονιδιακά και βιωματικά», τονίζει, οδηγούμαι στην προσφορά. Ένιωθα πάντα μειονότητα  και ένιωσα κάποιες φορές θύμα ρατσισμού. Οι απόψεις του ΚΟΣΜΟΥ για δικαιοσύνη και δημοκρατία, μέσα από την περιβαλλοντική μετάβαση που απαιτεί η εποχή μας, ήταν για μένα ο κατάλληλος χώρος. Ένας λόγος παραπάνω, που φαίνεται ότι η ακροδεξιά δυναμώνει και πρέπει να δώσουμε τη μάχη στις ευρωεκλογές για την κυριαρχία των δημοκρατικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθεί η συνέντευξη της υποψήφιας του ΚΟΣΜΟΥ Μπεατρίς Σεμακούλα στη δημοσιογράφο Νίνα Μελισόβα για το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Ερ.: Ποιες ακριβώς είναι οι κοινωνικές σου δράσεις;

Απ.: Κάνω ανάπτυξη δικτύων εθελοντισμού από το 1997 για μεγάλους οργανισμούς,  αλλά και για τοπικούς. Έχω συντονίσει περίπου 50.000 εθελοντές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τώρα έχω και δικό μου δίκτυο εθελοντών και όταν χτίζεις αξιοπιστία οι άνθρωποι σε ακολουθούν πιο εύκολα.

Ερ.: Ποιος είναι ο οδικός χάρτης, πώς ξεκινάς;

Απ.: Αν κάποιος για παράδειγμα θέλει να κάνει μια καμπάνια για την ψυχική υγεία ή θέλει να στείλει αποστολή στο εξωτερικό, πχ για να χτίσει ένα ορφανοτροφείο, εγώ πρέπει να βρω τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για να υλοποιήσουν το εγχείρημα. Προτιμώ να δουλεύω με μικρές ομάδες και με ντόπιους για να μην χαθεί μέρος της βοήθειας, όπως γίνεται με τους μεγάλους οργανισμούς που αναγκαστικά έχουν γραφειοκρατία και δουλεύουν με μεσάζοντες.Το ζητούμενο είναι να ενσωματώσεις  τον εθελοντή στην προσπάθεια, να γίνει ντόπιος ανάμεσα στους ντόπιους.Κάνουμε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές στον κόσμο για επισιτιστική βοήθεια, κατά του αναλφαβητισμού, για την ψυχική υγεία, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων.


Ερ.: Έχεις κάνει κάτι με προσωπική πρωτοβουλία;


Απ.: Εχω στήσει ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη εδώ και 14 χρόνια που βοηθάει άπορες οικογένειες. Δεν δίνουμε απλά ένα συσσίτιο, αλλά μπαίνουμε μέσα στα σπίτια για να δούμε πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι, αν υπάρχει πρόβλημα κακοποίησης. Το δίκτυο λέγεται ΕΥΝΟΙΑ και ασχολούμαστε μόνον με την Ελλάδα.


Ερ.: Στον λόγο σου επαναλαμβάνεις συνέχεια το θέμα της ψυχικής υγείας


Απ.: Ασχολούμαι  στον χώρο της ψυχικής υγείας ως κοινωνική ερευνήτρια. Διοικώ ένα κέντρο πρόληψης και αγωγής ψυχικής υγείας, ενώ παλαιότερα έκανα προγράμματα στις φυλακές με τους κρατούμενους.Απαντάμε στα αιτήματα που μας υποβάλλουν, κάνοντας διαλέξεις, ημερίδες, βιωματικά εργαστήρια, κυρίως στα σχολεία εκπαιδεύοντας εκπαιδευτικούς που λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές.


Ερ.: Γιατί τα κάνεις όλα αυτά;


Απ.: Πιστεύω ότι είναι και γονιδιακό και βιωματικό. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με αίσθημα προσφοράς, η μητέρα μου ήταν έτσι. Από μικρή κατάλαβα ότι ανήκω στην «ποικιλότητα», ότι ήμουν μειονότητα, ήμουν αυτή που διέφερε.Στην Αφρική είμαι  «μουζούνγκου», δηλαδή δεν είμαι σαν κι αυτούς, στην Ελλάδα είμαι μαύρη. Μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να βρεθώ δίπλα στον αδύναμο. Στην αρχή βιωματικά, μετά έγινε στάση ζωής.Έχω ζήσει περιστατικά ρατσισμού και με φοβίζει η άνοδος της ακροδεξιάς που μπορεί να οδηγήσει στην αύξησή τους. Η αγωνία κα ο αγώνας με ανθρώπους σαν κι εμένα με οδήγησαν να συστρατευτώ με τον ΚΟΣΜΟ.Κι αυτό γιατί είναι ο ΚΟΣΜΟΣ της συμπερίληψης που τους χωράει όλους, υπέρ ενός  κράτους δικαίου, χωρίς ανισότητες και με ένα πλαίσιο σεβασμού στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου για καλύτερη ζωή.Στην Ελλάδα έχει παρεξηγηθεί ο πράσινος χώρος, ότι δηλαδή πίσω απ’ αυτόν βρίσκονται γραφικοί τύποι. Εμείς στο ψηφοδέλτιο έχουμε ανθρώπους εγνωσμένου κύρους από διάφορα επαγγέλματα και αγωνιούμε για το μέλλον.Ασχολήθηκα με κινήματα και συλλογικότητες. Το μαζί νικάει το εγώ και αυτό το βρήκα στον ΚΟΣΜΟ, αυτή είναι η διαφορά του ΚΟΣΜΟΥ με τα άλλα κόμματα.


Ερ.:Στις περιοδείες που κάνατε με τον Πέτρο Κόκκαλη, τί αποκόμισες;


Απ.: Η περιφέρεια μας έδωσε θλίψη, γιατί είδαμε την ερημοποίησή της. Ο κόσμος φεύγει γιατί δεν υπάρχουν δουλειές, ροή χρήματος, δεν υπάρχουν σχολεία, δεν υπάρχουν εργατικά χέρια όλοι συγκεντρώνονται στα αστικά κέντρα, θα εγκαταλειφθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία. Το κυριότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό μοντέλο.Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, χρειάζεται ελπίδα και γι αυτό κάνουμε αυτή την ολιστική προσπάθεια με τον ΚΟΣΜΟ.

bottom of page