top of page

Προς μεταρρύθμιση οι κανόνες που διέπουν τις αλιευτικές δραστηριότητες της ΕΕ από το 2010

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με το νέο σύστημα ελέγχου της αλιείας, το οποίο θα μεταρρυθμίσει τους κανόνες που διέπουν τις αλιευτικές δραστηριότητες της ΕΕ από το 2010.


Συνοπτικά προτείνουν:

  • Υποχρεωτική χρήση καμερών σε σκάφη που ενδεχομένως δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ

  • Κυρώσεις σε ψυχαγωγικούς αλιείς που δεν σέβονται τα μέτρα διατήρησης της ΕΕ ή τους αλιευτικούς κανόνες

  • Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της απώλειας αλιευτικού εξοπλισμού

  • η προέλευση των προϊόντων αλιείας αλλά και υδατοκαλλιέργειας θα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμη σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων των μεταποιημένων και των εισαγόμενων προϊόντων



Oι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να χρησιμοποιηθούν νέες τεχνολογίες για την καλύτερη επιβολή των αλιευτικών κανόνων και τη βελτίωση της ασφάλειας και της διαφάνειας. Επιμένουν επίσης ότι οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πότε, πού και πώς αλιεύονται τα προϊόντα που αγοράζουν.


Η χρήση καμερών επί του πλοίου (CCTV) για τη διενέργεια ελέγχων στις διαδικασίες εκφόρτωσης θα πρέπει επίσης να είναι υποχρεωτική για ένα «ελάχιστο ποσοστό» σκαφών άνω των 12 μέτρων και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως σκάφη που «ενέχουν σοβαρό κίνδυνο μη συμμόρφωσης».


Η χρήση εξοπλισμού θα επιβληθεί επίσης ως συνοδευτική κύρωση για όλα τα σκάφη που διαπράττουν δύο ή περισσότερες σοβαρές παραβάσεις. Τα σκάφη που είναι πρόθυμα να υιοθετήσουν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης σε εθελοντική βάση θα πρέπει να λαμβάνουν κίνητρα, όπως πρόσθετη κατανομή ποσοστώσεων ή αφαίρεση των σημείων επί παραβάσει.


Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν επίσης την πρόταση για την εναρμόνιση των κυρώσεων. Απαιτούν τη δημιουργία ενός «μητρώου παραβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για τη συγκέντρωση πληροφοριών από όλα τα κράτη μέλη. Ζητούν επίσης ένα "κατάλληλο σύστημα κυρώσεων" για τις παραβάσεις που διαπράττονται από αλιείς αναψυχής.


Μείωση των αποβλήτων, αύξηση της ασφάλειας και της διαφάνειας


Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ «από το αγρόκτημα στο πιάτο», το Κοινοβούλιο ζητεί η προέλευση των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας να είναι ανιχνεύσιμη σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων των μεταποιημένων και των εισαγόμενων προϊόντων. Πρέπει να διατίθενται στοιχεία σχετικά με τα είδη των ψαριών, τη θέση, την ημερομηνία την ώρα που αλιεύθηκαν και τον τύπο του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού.


Σε μια προσπάθεια μείωσης των θαλάσσιων απορριμμάτων, οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι όλα τα σκάφη θα πρέπει να υποχρεούνται να ενημερώνουν τις εθνικές αρχές όταν χάνουν αλιευτικό εξοπλισμό και να μεταφέρουν επί του σκάφους τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ανάκτησή του. Όλα τα σκάφη θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένα με συσκευή γεωεντοπισμού που θα επιτρέπει τον αυτόματο εντοπισμό και την αναγνώρισή τους, μέτρο που κρίνεται αναγκαίο για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα, σύμφωνα με το εγκριθέν κείμενο.


Το Κοινοβούλιο προτείνει επίσης να αυξηθεί το περιθώριο σφάλματος που έγινε αποδεκτό όσον αφορά το βάρος ορισμένων ειδών που εκτιμούν οι αλιείς επί του σκάφους (περιθώριο ανοχής).

bottom of page