top of page

Συνάντηση του Πέτρου Κόκκαλη με το Σωματείο Καθαριότητας-Ένωση Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων (ΕΕΔΑ)

Απαραίτητη η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας



Συνάντηση με μέλη του Σωματείου Καθαριότητας εκπροσώπους της Ένωσης Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων (ΕΕΔΑ), κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου κ. Δημήτρη Αντώνου, πραγματοποίησε νωρίτερα ο Πέτρος Κόκκαλης, Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Όπως ανέφερε, «Για τον ΚΟΣΜΟ τα ζητήματα κυκλικής οικονομίας, τοπικής αυτοδιοίκησης και της οργάνωσης των εργαζομένων σε συνδικάτα και σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι πολύ κρίσιμα. Σκοπός μας μέσα από την Πράσινη Συμφωνία είναι να φύγουμε από το γραμμικό μοντέλο οικονομίας, όπου αντλούμε από τη γη πόρους, τους εκμεταλλευόμαστε, και μετά τους κάνουμε απόβλητο και να μεταβούμε σε ένα νέο σύστημα διαχείρισης βασισμένο στην κυκλική οικονομία. Όταν απορρίπτω κάτι, δημιουργώ ένα κόστος συλλογής και εκ των υστέρων διαχείρισής του. Για αυτό η χώρα μας είναι ουραγός με μεγάλη απόσταση από τον επόμενο στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία».


Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ελληνικοί δήμοι είναι στραγγαλισμένοι και αποστεωμένοι καθώς έχουν πολλές μεν αρμοδιότητες, αλλά ελάχιστη χρηματοδότηση και προσωπικό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του έργου που τους έχει ανατεθεί από την κεντρική διοίκηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα το 5% του δημοσίου προϋπολογισμού περνάει μέσα από τους δήμους, όταν στην Ευρώπη αυτό το ποσοστό είναι 18%.





Αναφερόμενος στην ευρωομάδα των Πρασίνων τόνισε ότι οι Πράσινοι προτείνουν τη δημιουργία ενός νέου ευρωομολόγου για έργα ανθεκτικότητας, όπου μέσω αυτού θα δοθούν χρήματα στους δήμους για τη δημιουργία δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Αντίστοιχα οι δήμοι θα πρέπει να ενισχυθούν με απορριμματοφόρα και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αναλάβουν εκείνοι την ανακύκλωσή τους, μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δυνατούς οργανισμούς, αλλαγή του συστήματος και μεγάλη ενδυνάμωση του ρόλου του προσωπικού τους.


«Πληρώνουμε συνεχώς πρόστιμα για τη μη πλήρωση των ευρωπαϊκών στόχων, ανέφερε ο κ. Κόκκαλης. Πληρώσαμε πρόστιμα για τη μη πλήρωση των πλημμυρικών χαρτών της χώρας μία εβδομάδα πριν γίνει ο Daniel στη Θεσσαλία, όπως πληρώσαμε πρόστιμα για την έλλειψη ασφάλειας στους σιδηροδρόμους 10 μέρες πριν γίνουν τα Τέμπη. Αυτό σημαίνει ότι όλα όσα κάνουμε έχουν κόστος. Αυτό είναι το κόστος της μη μετάβασης».


Αναφερόμενος στο κόστος των απορριμμάτων στη χώρα μας, που αγγίζει τα 7-8 δις. ανά έτος, ανάλογα τη χρονιά, ανέφερε ότι υπάρχει ένα κομμάτι δραστηριότητας γύρω από τα απορρίμματα που δεν καταγράφεται όπως θα έπρεπε.

bottom of page