top of page

COVID-19 ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πώς μπορεί να αλλάξει ο "σχεδιασμός" για το καλό της ανθρωπότητας από μια πανδημία.



Η πανδημία μας έδειξε έναν νέο κόσμο. ένα όπου τα πράγματα όπως τα ξέραμε άλλαξαν ριζικά.

Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν ανείπωτη ταλαιπωρία και δυστυχία καθώς ο ιός επηρεάζει την υγεία μας αλλά και την οικονομία. Πλούσιοι και φτωχοί, η πανδημία μας ανάγκασε να επανεξετάσουμε σχεδόν κάθε πτυχή του τρόπου ζωής μας.

Και η προσέγγιση του COVID-19 μόλις αρχίζει να γίνεται αισθητή. Το UNDP εκτιμά ότι η παγκόσμια ανθρώπινη ανάπτυξη - ένας συνδυασμός δεικτών εκπαίδευσης, υγείας και βιοτικού επιπέδου - είναι πιθανό να μειωθεί φέτος για πρώτη φορά από το 1990, όταν άρχισαν οι ανάλογες μετρήσεις.


Η ΑΤΖΕΝΤΑ 2030


Παράλληλα. η πανδημία αναδεικνύει τόσο μια τεράστια πρόκληση όσο και τεράστιες ευκαιρίες για την επίτευξη της Ατζέντας του 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).


Οι SDGs αποτελούν βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανθρωπότητα. Περιλαμβάνουν και περιγράφουν σχεδόν κάθε πτυχή της ανθρώπινης και πλανητικής ευημερίας και, εάν επιτευχθούν, θα προσφέρουν ευημερία και σταθερή ζωή για τους ανθρώπους και θα διασφαλίσουν την υγεία του πλανήτη.

Φέτος ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων βρήκε ένα τεράστιο εμπόδιο το οποίο φαίνεται να επηρεάζει και τα επόμενα χρόνια.

Αν όμως πρέπει να κρατήσουμε κάτι, το οποίο υπάρχει στο "DNA" των SDGs είναι ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Χρειάζεται μία συνολική αντιμετώπιση.

Οι κοινωνικοοικονομικές εκτιμήσεις μας, με βάση τα στοιχεία που έχουμε από περισσότερες από 70 χώρες και πέντε περιφερειακές εκθέσεις, δείχνουν ότι ενώ οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται στα αρχικά στάδια της πανδημίας, αντιμετωπίζουν ήδη τις αρνητικές της επιπτώσεις.


Πηγή: https://feature.undp.org/covid-19-and-the-sdgs/?utm_source=social&utm_medium=undp&utm_campaign=covid19-sdgs&fbclid=IwAR2N5-wdFnIgfQ3JFRmgzigbb8Wwv9KGCN1imrCzSUHlEiH4fuMSP5VxJ7c



bottom of page