top of page

Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου του ΚΟΣΜΟΥΠραγματοποιήθηκε σήμερα η διακαναλική Συνέντευξη Τύπου του ΚΟΣΜΟΥ. Ο Γραμματέας του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των Πρασίνων στην Ευρώπη ως το πεδίο συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων με πίστη στην επιστήμη, και θάρρος για την επίλυση των μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών και κλιματικών προκλήσεων. Προκλήσεις που αποτελούν όλες παράγωγα ενός στρεβλού καπιταλισμού ολιγοπωλίων, δίχως κρατική εποπτεία ή πραγματικό ανταγωνισμό.


«Οι Πράσινοι δημιουργούν έναν συγκολλητικό ιστό μεταξύ των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμενων μέσα από τι πολιτικές τους προτάσεις και λειτουργούν ως φραγμός απέναντι σε δυνάμεις μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και σκοταδισμού, που κινδυνεύουμε να αποκτήσουν έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη» μετά από αυτές τις εκλογές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης.


«Στόχος μας είναι η τήρηση της πορείας της χώρας μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δίχως παραβάσεις του ενωσιακού δικαίου που μας κοστίζουν πολύ ακριβά, όπως για παράδειγμα τη μη πλήρωση θαλάσσιων χωροταξικών χαρτών, την παραπομπή της χώρας για τη μη πλήρωση πλημμυρικών χαρτών, την ελλιπή ασφάλεια στους σιδηροδρόμους αλλά και τη μη τήρηση των κανόνων κράτους δικαίου».


Αναφερόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, τόνισε ότι οι Πράσινοι στην Ευρώπη την έχουν καταψηφίσει λόγω των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί στους ευρωπαίους αγρότες, μέσω των συμφωνιών εμπορίου με τρίτες χώρες, ενώ τόνισε ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δοθεί στην Ελλάδα 130 δισ. ευρώ μέσα από την ΚΑΠ, αλλά στην χώρα μας μειώθηκαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και έχει ερημώσει η ύπαιθρος. “Κάτι κάνουμε λάθος”.


Αναφερόμενος στο διακύβευμα των ευρωεκλογών ανέφερε ότι «δεν κρίνεται ποια κυβέρνηση θα έχουμε την επόμενη μέρα, αλλά ποιους ευρωβουλευτές και ευρωβουλεύτριες θα στείλουμε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Κρίνεται αν θα στείλουμε ανθρώπους με επάρκεια και ανιδιοτέλεια αποφεύγοντας το ρεκόρ ευρωβουλευτών και ευρωβουλευτριών που έχουν τεθεί είτε υπό έλεγχο, είτε εκτός κοινοβουλίου, είτε έχουν βρεθεί ακόμα και στη φυλακή. Είναι κρίσιμο να επιλέξουμε ανθρώπους και κόμματα που θέλουν περισσότερη Ευρώπη και πιστεύουν στη δημοκρατία».


Ο Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για τη δίκαιη μετάβαση και το πρόβλημα της χώρας μας που σχετίζεται με τις ελλείψεις υποδομών ώστε να προσαρμοστούμε άμεσα και αποτελεσματικά στην κλιματική αλλαγή, η οποία δεν είναι αιτία όλων των προβλημάτων, αλλά απότοκο του συστήματος που γεννάει ανισότητες και ανέχεια. Η κλιματική κρίση λειτουργεί και θα λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των δεινών του συστήματος για τους κοινωνικά ευάλωτους και αποκλεισμένους.


Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πετάμε το 50% της ενέργειας που παράγουμε με δωρεάν πρώτη ύλη τον αέρα και τον ήλιο, επειδή η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την πραγματική αξιοποίησή της, αλλά έχει αφήσει τον Έλληνα πολίτη προσδεδεμένο στη δίνη πώλησης του ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο.


Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει την υπόθεση της αποθήκευσης ενέργειας, αλλά έχει εγκλωβισμένους τους πολίτες της χώρας στις τιμές του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα πληρώνουν την πιο ακριβή ενέργεια σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις που ανήκουν στο δόγμα «πάμε κι όπου βγει». Η ακρίβεια στην ενέργεια είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης κι επιλογών, όχι καιρικών φαινομένων, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.


Πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου ταμείου ανάκαμψης, ύψους τουλάχιστον 200 δις. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να κάνουμε αυτό που έκανε ο Πρόεδρος Ρούσβελτ όταν κατέρρευσε η αμερικανική οικονομία, δηλαδή να ρυθμίσουμε την αγορά και να προχωρήσουμε σε μεγάλες δημόσιες επενδύσεις για να ξαναφτιάξουμε εκείνες τις υποδομές που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες λόγω της κλιματικής κρίσης.


Όσον αφορά τις προτεραιότητες που θέτει ο ΚΟΣΜΟΣ, βασική είναι το Εθνικό χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διαβούλευση και στα έσοδα, και φυσικά η κατάργηση των εξορύξεων. Σημαντική είναι και η αποδοχή του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, την οποία δεν υποστηρίζει μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία.


“Ούρσουλα θα συνεργαστείς με τους φασίστες;”

Ο Πέτρος Κόκκαλης έθεσε ως κρίσιμο ερώτημα των ευρωεκλογών το αν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, θα συμμαχήσει με την ακροδεξιά των Μελόνι, Ορμπάν κι ακόμα δεξιότερα. «Μία συμμαχία της ευρωπαϊκής δεξιάς με την άκρα δεξιά θα μας πάει πολλά χρόνια πίσω, σε θέματα αμβλώσεων, ισότητας των δύο φύλων, ρατσισμού, εργασιακών σχέσεων, κατώτατου μισθού και προστασίας του περιβάλλοντος. Τα ακροδεξιά κόμματα θέλουν λιγότερη Ευρώπη.


Κλείνοντας κάλεσε όλες και όλους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, επιλέγοντας κόμματα που πιστεύουν στην Ευρώπη, στη δημοκρατία, στη επιστήμη και αγαπούν την πατρίδα τους.
Commentaires


bottom of page