top of page

Ένας Κόσμος Είμαστε! – Η νέα φάση των ομάδων εργασίας Κόσμου

Ο ΚΟΣΜΟΣ, έχει για κοινή γλώσσα επικοινωνίας τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και θέλουμε όσοι περισσότεροι φορείς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, της κοινωνίας των πολιτών, φοιτητές, μαθητές και πανεπιστήμια να συνεργαστούν μαζί μας και να δουλέψουμε για τους ελληνικούς στόχους!



Η διαδρομή μας ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2019, με στόχο να σχηματίσουμε από μία Ομάδα Εργασίας για κάθε Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης, με εκπροσώπους από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πανεπιστήμια και ΜΚΟ, με σκοπό:


  • την παρακολούθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα

  • την πραγματοποίηση συλλογικών δράσεων σε όλη την Ελλάδα

  • την δικτύωση και την ενημέρωση στα ταξίδια που θα πραγματοποιήσει η κάθε ομάδα την περίοδο 2019 - 2021 στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

  • τη δημιουργία πολιτικών προτάσεων για την επιτάχυνση της υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη


Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, δημιουργήθηκαν οι ομάδες 13 (Δράση για την Κλιματική Αλλαγή), 2 (Εξάλειψη της Πείνας) και 11 (Βιώσιμες Πόλεις) όπου ταξίδεψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και συμμετείχαν σε συζητήσεις και workshops για ζητήματα που σχετίζονταν με το εκάστοτε στόχο βιώσιμης ανάπτυξης.


Δυστυχώς μετά και το ταξίδι της ομάδας 11, ξεκίνησε η πανδημία και το πρώτο lockdown, το οποίο μας ανάγκασε να μεταφέρουμε τη δράση των ομάδων διαδικτυακά, με τη δημιουργία Facebook Groups, το σχηματισμό της ομάδας για το Στόχο 3 και την πραγματοποίηση webinars.


Σχεδόν ένα χρόνο μετά, και με το άμεσο μέλλον για τις δια ζώσης συναντήσεις να φαίνεται δύσκολο, καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα έτσι ώστε από τη μία να μην υπάρξει ένας διαδικτυακός κορεσμός και από την άλλη να συνεχιστεί η πολύ καλή δουλειά και η δικτύωση, στη στέρεα βάση που ήδη έχει κεθιερωθεί. Γι’αυτό λοιπόν προχωράμε σε 2 αλλαγές, μία σε πρακτικό επίπεδο και μία σε επίπεδο σχεδιασμού.


FACEBOOK Groups


Η αρχική πρόταση ήταν ότι τα groups των Ομάδων 2,1,11 και 13, τα οποία στα πλαίσια της ένταξης και συμπερίληψης και των υπόλοιπων Στόχων, θα δομούνταν με βάση την κατηγοριοποίηση People – Planet – Prosperity.



Μετά από τη συνάντηση με τα μέλη των ομάδων την Παρασκευή 9 Απριλίου, και διακρίνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ανάγκη για την ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν ταυτόχρονα παραπάνω από έναν Στόχο και ίσως και κατηγορία (PPP), αλλά και για πρακτικούς λόγους, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τα μέλη των ομάδων σε ένα group με τίτλο “ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ”. Σε αυτό, θα μπορούν όλα τα μέλη να συμμετέχουν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ για την πιο εύκολη εύρεση θεμάτων και πληροφοριών θα υπάρχουν Post Topics με βάση το People – Planet – Prosperity.


To Link του νέου group είναι:


Zoom στην Περιφέρεια


Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα για τη συνέχεια των ταξιδιών στο Ευρωκοινοβούλιο και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, στρέφουμε το ενδιαφέρον μας τοπικά και συγκεκριμένα στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Με ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής και διοργάνωσης, συζητάμε και αναδεικνύουμε προβλήματα, ευκαιρίες και πολιτικές που αφορούν την εκάστοτε περιφέρεια, σε σύνδεση πάντα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Θα διοργανωθούν συμμετοχικά Events και workshops.



bottom of page