top of page

Ο δρόμος προς τις μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου – Η βαρυσήμαντη έκθεση του IEA



Το International Energy Agency (IEA) δημοσίευσε στις 18 Μαΐου 2021 την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη, έκτασης 224 σελίδων, για το πώς θα γίνει η μετάβαση σ’ έναν κόσμο με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.


Η συγκεκριμένη μελέτη επισημαίνει την ανάγκη για άμεση και μαζική εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων «πράσινων» τεχνολογιών και τονίζει επιπλέον την σημασία της επιτάχυνσης της έρευνας και της καινοτομίας.


Η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 θα προκύψει από τεχνολογίες που είναι ήδη διαθέσιμες, ενώ από τότε έως το 2050 θα πρέπει τουλάχιστον οι μισές μειώσεις αερίων του θερμοκηπίου να προέλθουν από τεχνολογίες που τώρα είναι σε δοκιμαστική φάση ή ακόμα και σε φάση ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα είναι το υδρογόνο, η αποθήκευση ενέργειας, η συλλογή των ζημιογόνων για το περιβάλλον αερίων με τεχνητές μεθόδους κ.ά.


Φυσικά, αναφέρει η έκθεση, η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη και την συμμετοχή των πολιτών, των οποίων οι ζωές επηρεάζονται και θα επηρεαστούν ποικιλοτρόπως. «Η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και να μην αφήσει κανέναν πίσω», δηλώνεται ακόμα στο σχετικό δελτίο Τύπου του IEA, το οποίο έχει την βάση του στο Παρίσι και ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1974, στον απόηχο της πετρελαϊκής κρίσης του 1973. Σκοπός του τότε ήταν μεταξύ άλλων η αποτελεσματικότερη ανταπόκριση σε διαταραχές στην παροχή του πετρελαίου. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών ο ρόλος του IEA, που αριθμεί 30 μέλη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, διευρύνθηκε και καλύπτει όλο το φάσμα της ενεργειακής πυραμίδας.


Μέσω του περιορισμού των αερίων του θερμοκηπίου, οι πρόωροι θάνατοι, σύμφωνα με την έρευνα του IEA, θα μειωθούν κατά 2,5 εκατομμύρια ετησίως. Το «άλμα» σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας υπολογίζεται να ανέλθει έως το 2030 σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το γεγονός αναμένεται να οδηγήσει σε δημιουργία θέσεων εργασίας.


Ο κόσμος το 2050 προβλέπεται να διαφέρει σημαντικά από τον σημερινό. Ενδεικτικά, το 90% της παραγόμενης ενέργειας θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το 70% αυτής από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Αντίθετα, τα ορυκτά καύσιμα θα έχουν «βυθιστεί» στο 1/5 της προσφοράς ενέργειας, σε σχέση με τα 4/5 που καλύπτουν σήμερα. Μάλιστα, επισημαίνεται, ακόμη, ότι στον δρόμο προς τις μηδενικές εκπομπές περισσεύει η περαιτέρω εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.


Η έκθεση δεν παραλείπει, επίσης, να αναδείξει τους κινδύνους για τις ομαλές ενεργειακές ροές από κυβερνοεπιθέσεις, καθώς επίσης και από την αυξανόμενη εξάρτηση από τις σπάνιες γαίες, που όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται στις «καθαρές» μορφές ενέργειας.


Συμπερασματικά, το International Energy Agency, που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλαίσιο σε ενεργειακά θέματα και να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη στην Ενέργεια και μέσω αυτής, επιδιώκει μέσω της βαρυσήμαντης μελέτης του να παρουσιάσει τα δεδομένα πάνω στον άξονα προς τις μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και να εξηγήσει επιστημονικά το εύρος των δυνατοτήτων της «καθαρής» ενέργειας.


Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την έκθεση του International Energy Agency, με θέμα «Net Zero by 2050: A Roadmap for the Global Energy Sector».


bottom of page