top of page

Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και ευκαιρία να αλλάξουμε



Συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη, ευρωβουλευτή των Πρασίνων και Γραμματέα του «ΚΟΣΜΟΥ», στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη


— Κύριε Κόκκαλη, πρόσφατα ανακοινώσατε την ίδρυση ενός νέου κόμματος, του «ΚΟΣΜΟΣ». Ο νέος πολιτικός φορέας θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές. Ποιο είναι για εσάς το διακύβευμα των εκλογών αυτών και ποιος ο στόχος σας; 


Το διακύβευμα για την χώρα και όχι για εμάς, είναι να ξεκινήσει και στην Ελλάδα η συζήτηση για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους. Οι Πράσινοι είναι κυβερνητική δύναμη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, προωθώντας λύσεις ρεαλιστικές και δίκαιες, με την προσοχή στραμμένη στα πραγματικά και στα επιστημονικά δεδομένα, αντί στο βολονταρισμό που παρατηρείται στην χώρα μας. 


Οι Έλληνες πολίτες τρέμουν πλέον το λογαριασμό του ηλεκτρικού, το σουπερμάρκετ, τα προβλήματα υγείας, αλλά και το πώς θα χρηματοδοτήσουν τη  μόρφωση των παιδιών τους, γιατί αφήσαμε να παρεισφρήσει η ιδιωτική κερδοφορία σε βασικά κοινωνικά αγαθά, απαραίτητα για την επιβίωση. Το κράτος πρέπει να επανέλθει στον ελεγκτικό και επενδυτικό του ρόλο, παρέχοντας διασφαλίσεις για την τροφή, την παιδεία, την υγεία, τον καθαρό αέρα, την ενέργεια ως δημόσιο αγαθό, τις μετακινήσεις, τη στέγη, αλλά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. 


Η κλιματική κρίση, ή θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και δίκαια σε ό,τι αφορά τα κόστη που δημιουργεί, από τη Θεσσαλία μέχρι τον ευάλωτο πολίτη, ή θα μας διαλύσει κοινωνικά και πολιτικά. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, αλλά και η ευκαιρία για να αλλάξουμε, να γίνουμε καλύτεροι. Για αυτό κάναμε τον ΚΟΣΜΟ. Όχι για εμάς.


— Κάνετε περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες; 


Οι πολίτες βιώνουν καθημερινά την απαξίωση μίας πολιτείας που υποχωρεί από το ρόλο της, λόγω καταστροφικών πολιτικών επιλογών που δεν μπαίνουν σε καμία διαβούλευση, και δεν έχουνε τελικά καμία νομιμοποίηση. Κατανοούν πως υπάρχουν λύσεις - τις βλέπουν σε άλλες χώρες, και απορούν γιατί εμείς δεν τις υιοθετούμε σαν χώρα. Σε αυτή την πορεία, μετά και από γεγονότα όπως αυτά της Πύλου, των υποκλοπών και φυσικά των Τεμπών, δυσπιστούν πλέον απέναντι στην πολιτική διαδικασία, και αυτό είναι κάτι που φιλοδοξούμε να αλλάξουμε. Η Ελλάδα μπορεί. Είναι στο χέρι όλων μας να δουλέψουμε μαζί με την ελληνική φύση, που αποτελεί το πραγματικό εθνικό μας κεφάλαιο, για να προκόψουμε. Ενέργεια από τον ήλιο, τον αέρα και το νερό, που ήταν και θα παραμείνουν πάντα δωρεάν ως “πρώτη ύλη” αντί του πετρελαίου και των διακυμάνσεων του. Καλή τροφή. Καθαρό αέρα. Προστασία του τοπίου, όχι απλά για την βιοποικιλότητα, αλλά ως τουριστικό προϊόν. Νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα, δίχως αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων βλαπτικών ουσιών για τον άνθρωπο, για να φέρω μερικά μόνο παραδείγματα της πρότασης των Πρασίνων στους οποίους συμμετέχω και ως ευρωβουλευτής πια. 


— Έχετε δηλώσει ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές. Γιατί; Πως απαντάτε σε εκείνους που αντιλαμβάνονται τις ευρωεκλογές ως ψήφο χαλαρή ή διαμαρτυρίας; 


Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχεδιάζεται το μέλλον της πιο προηγμένης και δημοκρατικής ηπείρου του πλανήτη. Εκεί παλέψαμε σε μία ευρεία προοδευτική συμμαχία, με πρώτους τους Πράσινους, για να έρθει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ενάντια στις ανισότητες που διευρύνει καθημερινά το σημερινό μας μοντέλο. Εκεί δημιουργήθηκε μία σωρεία ταμείων, με σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων για αρχή, απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προσέφυγαν οι συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών όταν δεν κατάφεραν να πάρουν απαντήσεις εντός των εθνικών τειχών. 


Αν αυτά δεν είναι αρκετά, ας αναλογιστούμε τέλος την διαφαινόμενη άνοδο της ακροδεξιάς που συσπειρώνεται γύρω από το μίσος, θέτοντας όσα προανέφερα σε κίνδυνο. Οι ευρωεκλογές είναι μία μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί, για μία δημοκρατική Ευρώπη που βάζει πρώτη την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών.


— Εντός συνόρων, το «ΚΟΣΜΟΣ» είναι το νέο «πράσινο» κόμμα της χώρας; Σας ρωτώ γιατί τα κόμματα της Οικολογίας στην Ελλάδα δεν τα έχουν καταφέρει, έχουν διασπαστεί και κάποια στελέχη σκόρπισαν σε άλλα κόμματα. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος το κόμμα είναι «παρών» ενόψει και των επόμενων εθνικών εκλογών;


Οι ευρωεκλογές για τον ΚΟΣΜΟ είναι μόνο η αρχή. Η κοινωνική πραγματικότητα έχει μεταβληθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας όσων προκαλούν και την κλιματική αλλαγή, και είμαστε βέβαιοι πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο καθημερινά. Από τις βροχές που απειλούν ζωή και περιουσία, μέχρι τη λειψυδρία γιατί οι υποδομές μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα. Πριν μερικά χρόνια ήταν αδιανόητη μία πραγματικότητα όπου θα απειλούμασταν συγχρόνως από δίψα και πνιγμό. Κι όμως, εκεί είμαστε σήμερα. Κάτι πρέπει να αλλάξει, κοιτώντας παράλληλα την μείωση των ανισοτήτων, τη στήριξη των ευάλωτων και τη δίκαιη κατανομή των βαρών για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.


— Ποια τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου του «Κόσμος»; 


Οι υποψήφιοι, που θα ξεκινήσουμε σύντομα να παρουσιάζουμε, προέρχονται από τον χώρο της οικολογίας, από όλο το πολιτικό φάσμα, το επιχειρείν και προφανώς από τις επιστήμες. 


— Πρόσφατα βρεθήκατε στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιήσατε αρκετές συναντήσεις και επαφές. Κάποιες από αυτές αφορούσαν τη ΔΕΘ για την οποία υπάρχουν δυο απόψεις. Ποια προκρίνετε; 


Ο δημόσιος χώρος είναι κυρίαρχος στις Πράσινες πολιτικές, όπως κυρίαρχη είναι η απουσία του στις Ελληνικές μεγαλουπόλεις. Το πρώτο που θα είχα να πω για την ΔΕΘ αφορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις, που δεν μπορούν να είναι ερήμην των πολιτών. Δεν μπορεί να κυβερνάει κανείς ελέω Θεού το 2024. Το δεύτερο αφορά τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, όπως τα βιώνουν οι πολίτες με τον οικονομικό μαρασμό, τη ρύπανση, την ακρίβεια. Θέλω να πιστεύω πως μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ενός μητροπολιτικού πάρκου, που θα δώσει πνοή και αέρα στην πόλη, με παράλληλες δραστηριότητες που θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, άλλες από αυτές της ΔΕΘ που μπορεί να μετακινηθεί σε έναν λιγότερο πολύτιμο χώρο.


— Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών, δείχνουν πως η ΝΔ κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη. Κάνει κάτι σωστά η κυβέρνηση ή κάτι λάθος τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ποιος ο ρόλος ο δικός σας στη συζήτηση για συνεργασία του προοδευτικού χώρου;


Για τους Πράσινους οι συνεργασίες είναι κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας. Αυτή την ώρα συμμετέχουν σε 7 κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη και κυβερνούν σε πάνω από 500 δήμους. Πρέπει, όμως, να δημιουργηθεί ο χώρος, αν είναι να συνεισφέρει θετικά. Το Πράσινο ως διακοσμητικό στοιχείο στις εξαγγελίες και τα μανιφέστα άλλων πολιτικών ομάδων μέχρι σήμερα, δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Και το λέω ως κάποιος που γνωρίζετε πολύ καλά πως το έχει δοκιμάσει με όλες του τις δυνάμεις το περασμένο διάστημα, στην θητεία μου ως ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

bottom of page