top of page

“Συμπληρώθηκε το πλήρωμα του χρόνου για μία συγκροτημένη Πράσινη προσπάθεια και στη χώρα μας”



Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Η Εβδομαδιαία” και τον Μπάμπη Καραγεωργίου παραχώρησε ο Γραμματέας του κόμματος, “ΚΟΣΜΟΣ” και Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης.


  1. κ. Κόκκαλη πριν από λίγους μήνες είχατε παρουσιάσει τον «ΚΟΣΜΟ». Ποιος είναι ο ρόλος που φιλοδοξεί το νέο εγχείρημα να παίξει στο πολιτικό σκηνικό;


Οι Πράσινοι αποτελούν κυβερνητική δύναμη σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Συμμετέχουν σε 7 κυβερνήσεις και κυβερνούν πάνω από 500 δήμους, προωθώντας προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, με επίκεντρο την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών σε αρμονία και όχι κόντρα με τη Φύση. 


Οι Πράσινοι αποτελούν μία δύναμη αλλαγής πανευρωπαϊκά, σε μία κοινωνική πραγματικότητα που έχει μεταβληθεί βίαια, προς τη λάθος κατεύθυνση. Πριν μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητη μία πραγματικότητα όπου θα απειλούμασταν συγχρόνως από δίψα και πνιγμό μέσα στις πόλεις μας. Κι όμως, εκεί είμαστε σήμερα. 


Οι Έλληνες που τρέμουν πλέον το λογαριασμό του ηλεκτρικού, το σουπερμάρκετ, το πώς θα πληρώσουν για προβλήματα υγείας, ή τη  μόρφωση των παιδιών τους, χρειάζονται μία διαφορετική πρόταση που θα αποδέχεται την έννοια του δημοσίου αγαθού, τον ελεγκτικό και επενδυτικό ρόλο του κράτους, με διασφαλίσεις για την τροφή, την παιδεία, την υγεία, τον καθαρό αέρα, την ενέργεια ως δημόσιο αγαθό, τις μετακινήσεις, τη στέγη, αλλά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. 


Αυτό ευελπιστούμε πως θα καταφέρουμε και στη χώρα μας. Οι ευρωεκλογές είναι μόνο η αρχή.


  1. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα λεγόμενα «πράσινα» κόμματα δεν ευδοκιμούν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας; Τι απαντάτε;


Οι προβλέψεις του παρελθόντος για ένα αλόγιστο παραγωγικό μοντέλο που γεννάει αδιέξοδα, είναι η πραγματικότητα του σήμερα. Από την κλιματική κρίση, μέχρι την αισχροκέρδεια σε είδη πρώτης ανάγκης. Αν θέλετε λοιπόν, και με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, συμπληρώθηκε το πλήρωμα του χρόνου για μία συγκροτημένη Πράσινη προσπάθεια και στη χώρα μας.


Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί σημαντικές επεξεργασίες και προσαρμογές των ευρωπαϊκών καλών πρακτικών στη χώρα μας, από την κοινωνική πολιτική μέχρι τον πρωτογενή τομέα, αλλά είναι μία προσπάθεια που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και να πείσουμε τους πολίτες πως μπορούμε να πάμε καλύτερα. Πως μπορούμε να ανατρέψουμε τα σημερινά αδιέξοδα.


  1. Πώς σχολιάζετε την γενικότερη κατάσταση τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην γενικότερη Κεντροαριστερά; Θα βρει αυτό το κομμάτι του πολιτικού φάσματος τα «πατήματα» του;


Ευελπιστώ πως μετά τις εκλογές, έχοντας ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στην ανασυγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στην κοινωνική καταιγίδα που έχουν επιφέρει οι κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων ετών. 


  1. Το Ευρωκοινοβούλιο  καταδίκασε, με πρόσφατο ψήφισμά του την Ελλάδα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου; Πως κρίνετε αυτή την απόφαση και πώς την στάση της κυβέρνησης;


Είναι πολύ άσχημη η στιγμή της καταδίκης της χώρας σου όταν είσαι στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, ανεξαρτήτως πολιτικής με την στενή ή την ευρεία έννοια. Κανείς μας δεν θέλει να ακούγεται κάτι άσχημο για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Κανείς μας δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο πατριώτης. 


Η καταδίκη για το κράτος δικαίου αφορά κυβερνητικές επιλογές που ήταν από λανθασμένες έως εγκληματικές, όχι την πατρίδα μας, όσο κι αν η Ελλάδα είναι που διασύρεται στο τέλος, εμφανίζοντας χαρακτηριστικά αναπτυσσόμενης και όχι πλήρους δημοκρατίας. Η σημερινή πολιτική πραγματικότητα ενός μονοπολικού συστήματος γύρω από ένα Μαξίμου που ελέγχει τα πάντα δίχως έλεγχο ή δικλείδες, είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. 


Η κυβέρνηση, κατηγορεί το θερμόμετρο και όχι τον πυρετό. Ενοχλείται από τη διαπίστωση και όχι από το πρόβλημα, πόσω μάλλον όταν εκείνη είναι η υπαίτια. Ο πρωθυπουργός έφτασε να τα βάλει ακόμα και με τον Κοπέρνικο, το δορυφόρο της ΕΕ γιατί δεν του άρεσαν τα ευρήματά του. Όπως τα έβαλε με το Αστεροσκοπείο. Έτσι, η κυβέρνηση καθιστά εαυτόν ένοχη σε δύο επίπεδα, αυτό της διαμόρφωσης μίας πραγματικότητας που μας εκθέτει, όσο και της άρνησής της, όταν χτυπήσει το καμπανάκι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή τον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα. 


Η εικόνα της κας Μαρίας Καρυστιανού να απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί ένα χρόνο μετά δεν μπορεί να βρει το δίκιο της στην χώρα της, είναι μία πραγματικότητα που εξοργίζει πολίτες και πολιτικούς. Σε κάτι τέτοιες στιγμές, αντιλαμβάνεται κάποιος διαφορετικά τις εγγυήσεις που προσφέρει η συμμετοχή μας στην ΕΕ, και είναι σημαντικότερες ακόμα από τις όποιες χρηματοδοτήσεις. Γιατί χωρίς μία λειτουργούσα Δημοκρατία, δεν πρόκοψε κανείς. Αν κάποιοι παραγνωρίζουν το πολιτικό ζήτημα, ας το δουν έστω στην οικονομική του διάσταση.


  1. Επιστολική Ψήφος. Η θέσπιση της Επιστολικής ψήφου θα είναι μια από τις σημαντικότερες διαφορές σε σχέση με την αναμέτρηση του 2019. Τι σας λένε οι απόδημοι; Πώς κρίνετε την στάση της Αντιπολίτευσης;


Η επιστολική ψήφος για όλους του πολίτες, για να μην στερούνται των εκλογικών τους δικαιωμάτων ευρισκόμενοι είτε στο εξωτερικό, είτε σε κάποιο νησί λόγω τουριστικής περιόδου, είναι θετικό μέτρο. Η διασφάλιση της διαδικασίας, όταν βλέπουμε να μην γίνονται σεβαστά ούτε τα προσωπικά δεδομένα το 2024, θα ήταν ακόμα θετικότερο.


bottom of page