top of page

Οι ευρωεκλογές είναι μόνο η αρχή!



Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή των Πρασίνων και Γραμματέα του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρου Κόκκαλη, στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή. 


Ποιος είναι ο στόχος του "ΚΟΣΜΟΥ" για τις ευρωεκλογές κ. Κόκκαλη;


Η δημιουργία ενός ενιαίου πράσινου κόμματος στην Ελλάδα, που κατανοεί τις λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Η κλιματική κρίση είναι απότοκο του ίδιου οικονομικού αδιεξόδου που μεγενθύνει τις ανισότητες, βάλλει το κράτος δικαίου, ιδιωτικοποιεί ακόμα και δημόσια αγαθά στερώντας τους πολίτες από πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία, με μόνο στόχο το εφήμερο κέρδος λίγων πάνω σε αποκαΐδια. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει. 


Οι ευρωεκλογές είναι μόνο η αρχή σε αυτήν την πορεία. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες, καταλαβαίνουμε τι αντιλαμβάνεται λανθασμένα ως πράσινο κόμμα η ευρύτερη κοινωνία, αλλά αυτοί είναι μόνο λόγοι για να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, όχι για να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στις λύσεις που υπάρχουν. Στις πράσινες λύσεις που σχεδιάζαμε για πέντε χρόνια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και δοκιμάζονται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε χώρες που δεν έχουν τον ήλιο, τον αέρα, το νερό της Ελλάδας. 


Μέχρι τώρα, πάντως, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;


Έχοντας ολοκληρώσει τη δομική μας σύσταση, ανοιγόμαστε με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να μας μάθει ο πολίτης και να ακούσει την πρότασή μας. Δηλαδή πώς η Ελλάδα μπορεί, πως οφείλουμε στις ερχόμενες γενιές να μετέχουμε στην επόμενη “βιομηχανική επανάσταση” που θα είναι πράσινη, συγχρόνως με όλον τον αναπτυγμένο κόσμο αυτή τη φορά. Πως δεν αξίζει σε κανέναν να μείνουμε ουραγοί σε όσα άλλοι λαοί απολαμβάνουν αυτονόητα, με πρώτο τον έλεγχο στην ακρίβεια μέσα από την αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου και την επαναφορά του ρόλου του κράτους, επενδυτικά και ελεγκτικά.


Βλέπουμε ότι και στην Ευρώπη τα κόμματα των πρασίνων δεν είναι στο φόρτε τους, σημειώνουν πτώση. Μήπως -και παρότι η κλιματική αλλαγή είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα του πλανήτη- δεν είναι η ώρα των κομμάτων με επίκεντρο την οικολογία;


Αυτό θα το δείξει η επόμενη κάλπη, αλλά επιμένω πως η όποια δυσκολία δεν είναι λόγος παραίτησης, αλλά σκληρότερης μάχης. Αν το μήνυμά μας δεν φτάσει και δεν πείσει τους πολίτες, θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά, μέχρι να τα καταφέρουμε. Το πράσινο δεν είναι ούτε ευκαιριακό, ούτε τυχοδιωκτικό, αλλά μία διαρκής πορεία προς τον άνθρωπο, σε αρμονία και όχι σε πόλεμο με τη Φύση, όπως είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. Αφενός γιατί είναι παράλογη η ιδέα πως μπορεί ο άνθρωπος να νικήσει τη Φύση, και αφετέρου γιατί μαζί με τη Φύση και στην περίπτωση της Ελλάδας το τοπίο, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα, για περισσότερους. 


Οικολογία χωρίς πολιτικό πρόσωπο μπορεί να υπάρχει; Και υπό αυτή την έννοια σε ποιο παραδοσιακό πολιτικό χώρο βρίσκεται ο “ΚΟΣΜΟΣ";


Οι Πράσινοι ανήκουν στις προοδευτικές δυνάμεις, αυτές που δεν φοβούνται να δουν το πρόβλημα και να προτείνουν δραστικές αλλαγές, που είναι διατεθειμένες να σπάσουν αβγά. Στο ευρωκοινοβούλιο την περασμένη πενταετία το κάναμε, συνεργαζόμενοι με τους σοσιαλιστές, την αριστερά, ακόμα και τους φιλελεύθερους του Μακρόν σε κάποιες περιπτώσεις. 


Η εκτίμησή σας για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη;


Μετά από πέντε χρόνια, κρίνεται αρνητικά. Οι θεσμοί βρίσκονται στο στόχαστρο, όπως είναι τα ατομικά δικαιώματα, η ασφάλεια, η δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, τα δημόσια αγαθά και φυσικά το περιβάλλον που συντείνει στην μείωση των προοπτικών της χώρας και την ευημερία των πολιτών. 


Και για τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη; Κόμμα με το οποίο συνεργαστήκατε στις προηγούμενες εκλογές;


Τιμώ και θα τιμώ πάντα την συνεργασία μου με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως θα τιμώ και την ψήφο τους το 2019. Φοβάμαι πως κάθε μέρα που περνάει, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ χάνει και ένα θεμελιακό του κομμάτι, ακολουθώντας έναν πρόεδρο που λίγα έχει να κάνει με την αριστερά - προγραμματικά ή ιδεολογικά.


Με τη Νέα Αριστερά αισθάνεσθε πιο κοντά;


Σίγουρα κατανοώ την ανάγκη τους να πάρουν αποστάσεις από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτός εξελίσσεται. Είναι με βεβαιότητα προοδευτικοί άνθρωποι, με το μάτι στραμμένο στην κοινωνία, όπως και εμείς, ακόμα κι αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο ποια είναι η καλύτερη λύση στα μεγάλα προβλήματα του τόπου.


Ο "ΚΟΣΜΟΣ" θα κατέλθει και στις εθνικές εκλογές;


Οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο βήμα, ακόμα κι αν αυτό γίνεται βεβιασμένα μετά τις πολιτικές εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Το επόμενο είναι η πανελλαδική οργάνωση και η κάθοδος στις εθνικές εκλογές.


Πρόσφατα δώσατε μία συνέντευξη τύπου με τους κκ Κοντιάδη και Σωτηρέλη, έγκριτους συνταγματολόγους, για την κατάργηση του Άρθρου 86 και τις ευθύνες υπουργών. Τι σας ώθησε σε αυτήν την πρωτοβουλία;


Η ώθηση μου δόθηκε από τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών και το αίτημα της κας Καρυστιανού το οποίο συνυπέγραψα, αλλά θεώρησα πως αυτό δεν είναι αρκετό. Στη συνέντευξη τύπου δεσμευτήκαμε σαν ΚΟΣΜΟΣ πως η αναθεώρηση του Άρθρου 86 του Συντάγματος είναι πλέον για εμάς πρώτη προτεραιότητα και δέσμευση για κάθε πολιτική μας πρωτοβουλία. Μέχρι να γίνει.


Στο σημερινό καθεστώς, για να καταλήξει ένας υπουργός ή πρώην υπουργός στην δικαιοσύνη για ποινικό αδίκημα, παρεμβάλλεται η Βουλή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πολίτες βιώνουν απουσία δικαίου όσο ο εκάστοτε υπουργός ανήκει στην πλειοψηφία η οποία έχει την δύναμη να το μπλοκάρει. Και το μπλόκαραν, κάθε φορά, πλην μίας κραυγαλέας περίπτωσης σε όλη την Μεταπολίτευση. Η δημοκρατία μας είναι ασφαλής και δεν χρειάζεται πλέον τέτοιες προβλέψεις. Η δικαιοσύνη είναι απολύτως ικανή να σηκώσει αυτό το βάρος. Οι κκ Κοντιάδης και Σωτηρέλης μας εξήγησαν το πώς. 

bottom of page