top of page

Μετά την αποτυχία αναβάθμισης, θα βάλουν χέρι στο ‘μαξιλάρι’;”



Ηλίας Παπαθεοδώρου, εκπρόσωπος τύπου του ΚΟΣΜΟΥ: “Μετά την αποτυχία αναβάθμισης, θα βάλουν χέρι στο ‘μαξιλάρι’;”


Ο κύριος Χατζηδάκης δήλωσε πως «ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι αρκετός για να κάνει τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης να χλωμιάζουν από ζήλεια».


“Μάλλον από τρόμο χλωμιάζουν πάλι οι δανειστές και όχι από ζήλεια”, απαντάει ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΟΣΜΟΥ, Ηλίας Παπαθεοδώρου, και συμπληρώνει: “Παρασκευή βράδυ δεν έρχεται η αναβάθμιση από την Moody’s, Δευτέρα αρχίζουν οι συνέπειες.


Η κυβέρνηση απέτυχε στον στόχο της πρόσβασης σε φθηνό οικονομικό δανεισμό που θα έφερνε η αναβάθμιση αν την πετύχαιναν. Η πρόσβαση σε οικονομικό δανεισμό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να ανταλλάξει τα ακριβά δάνεια των μνημονίων με φτηνότερα, θα μειώνε το κόστος των δανείων και θα αύξανε την βιωσιμότητα διαχείρισης του Ελληνικού χρέους. Μετά την αποτυχία αναβάθμισης, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τον ESM αποπληρωμή των ακριβών δανείων με χρήματα από το περίφημο μαξιλάρι των 40 δισ.


Με άλλα λόγια, αντί η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα επιλογών της και να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές, επιλέγει να αυξήσει περαιτέρω την ανασφάλεια της χώρας μειώνοντας τα αποθεματικά ασφαλείας που συγκεντρώθηκαν με τεράστιο κόστος των πολιτών την περίοδο 2016-19.


Ο κ. Χατζηδάκης πάντα έχει μία δικαιολογία πριν από κάθε καταστροφική αποστολή του. Σήμερα η δικαιολογία είναι πως τα δάνεια στοιχίζουν ακριβά, λες και δεν το ήξερε κανείς μέχρι να το πει ο υπουργός. Αυτό που στοιχίζει ακριβά είναι η έλλειψη πραγματικής ανάπτυξης που θα έφερνε πλεονάσματα στην Ελληνική οικονομία και πραγματική μείωση του χρέους.


Ας λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.”

bottom of page