top of page

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες; - Χρήστος Βρεττός για το Έθνος





Πρώτη φορά υποψήφιος. Για ποιο λόγο κατεβαίνετε, και για ποιο λόγο με τον ΚΟΣΜΟ;


Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο στην ανθρώπινη ιστορία. Από τη Δαδιά ως τη Θεσσαλία η κλιματική κρίση ήδη δείχνει τα δόντια της, και βασικοί πυλώνες της οικονομίας μας, όπως η γεωργία και ο τουρισμός, είναι οι πρώτοι που θα επηρεαστούν. Η κλιματική κρίση όμως παρουσιάζει και μια σημαντική ευκαιρία: από την Κίνα έως τις ΗΠΑ, μια νέα παγκόσμια οικονομία αναδύεται με βασικό πυλώνα ανάπτυξης τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως π.χ., οι μπαταρίες και τα φωτοβολταϊκά. Ως ΚΟΣΜΟΣ απορρίπτουμε τον νιχιλισμό της μετριοπάθειας όσων επιμένουν σε παραμύθια του παρελθόντος (όπως οι εξορύξεις). Ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς μας υπενθυμίζουν πως η εμπροσθοβαρής δράση για το κλίμα θα προσφέρει τρισεκατομμύρια ευρώ σε δράσεις συν-ωφέλειας στην ευρωπαϊκή (και ελληνική) οικονομία. Είναι ένα win-win σενάριο. 


Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ως ευρωβουλευτής; Σε ποιες από τις μόνιμες επιτροπές της Ευρωβουλής θα επιδιώκατε να εκλεγείτε;


Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία διανύουμε ένα ριζοσπαστικό μετασχηματισμό από μια οικονομία ρυπογόνων, ακριβών ορυκτών καυσίμων, προς ένα πιο δίκαιο, πράσινο μοντέλο.


Το μεγάλο στοίχημα θα είναι τώρα να μεταφράσουμε την Πράσινη και σε Κοινωνική Συμφωνία. Χαμηλότεροι λογαριασμοί ενέργειας λόγω καθολικής πρόσβασης σε αποκεντρωμένες μορφές καθαρής ενέργειας. Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και δημιουργία κοινωνικής κατοικίας ώστε καμία/κανείς να μην μένει στο δρόμο. Ένα μοντέλο (οργανικής) γεωργίας από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, σπάζοντας τις αλυσίδες μεσαζόντων και κερδοσκοπίας. Αυτό το όραμα μπορεί να βρει κανείς στην “Εθνική Πράσινη Συμφωνία” του ΚΟΣΜΟΥ. Ως εκ τούτου θα επεδίωκα την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE), και την Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI).


Τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου έχει κλονιστεί από διαφόρων ειδών σκάνδαλα, με την εμπλοκή τουλάχιστον 163 ευρωβουλευτών (στους 704 συνολικά). Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι οι ευρωβουλευτές / ευρωβουλεύτριες μπορούν να εργαστούν ώστε ο θεσμός να ανακτήσει την αξιοπιστία και το κύρος του για τους Ευρωπαίους πολίτες;


Η Ευρωομάδα των Πρασίνων ήδη από το 2021 έχει ζητήσει τη θέσπιση ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας, με ισχυρές εκτελεστικές εξουσίες. Παρά την ευρύτερη αντίσταση των (ακρο)δεξιών ομάδων στο Κοινοβούλιο, ο φορέας θα ξεκινήσει να λειτουργεί με τη νέα νομοθετική περίοδο. Θα απαρτίζεται από ανεξάρτητους ειδικούς οι οποίοι θα μπορούν να γνωμοδοτούν πάνω σε ζητήματα όπως διαφθορά και συγκρούσεις συμφερόντων. Σίγουρα χρειάζεται και περισσότερη διαφάνεια προς τους ίδιους τους πολίτες, όπως π.χ. με τακτικές εκθέσεις πεπραγμένων ή/και ανοιχτές συζητήσεις, όπου οι Ευρωβουλεύτριες/ες να πρέπει να λογοδοτούν για το έργο τους.


Είναι μία τάση των τελευταίων (αρκετών) χρόνων, οι πολίτες να προτιμούν την αποχή από την κάλπη. Γιατί είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη σας, να πάνε να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου; Τι διακυβεύεται σε αυτές τις Ευρωεκλογές;


Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας παλεύει να βγάλει τον μήνα - είναι λογικό να μην έχει χρόνο ή ψυχικό σθένος να ασχοληθεί με τα κοινά. Γι’αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των Ευρω-πρασίνων να εφαρμοστεί ένα εγγυημένο βασικό εισόδημα, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα καθολικών, λειτουργικών δημόσιων υπηρεσιών (όπως η υγεία). Ένα τέτοιο δίχτυ πρόσβασης σε βασικά αγαθά, θα απελεύθερωνε χρόνο στους πολίτες ώστε να (ξανα)ασχοληθούν με την πολιτική.


Αυτό διακυβεύεται στις φετινές Ευρωεκλογές: μια μάχη ανάμεσα στην κοινωνική αποξένωση του νεοφιλευθερισμού (και τον σκύλο φρουρό του, την ακροδεξιά), και σε ένα πράσινο-κόκκινο πρόγραμμα που εγγυάται ότι καμία/κανείς δεν θα μείνει πίσω.


Έστω ότι εκλέγεστε. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στις Βρυξέλλες;


Ένα TikTok μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο. Πέρα από την πλάκα, πρέπει να απομυθοποιήσουμε την πολιτική και να την φέρουμε πιο κοντά στους ανθρώπους. Θα κινήσω κάθε μέτρο ώστε να θεσπίσω ένα μόνιμο διάλογο με πολίτες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Και για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και γιατί οι καιροί είναι κρίσιμοι και απαιτούνται νέοι, δημιουργικοί τρόποι αμεσο-δημοκρατικής συμμετοχής.

bottom of page