top of page

Καμία νέα εξόρυξη στην Ελλάδα

Updated: Feb 21



Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Κεφάλαιο" προβάλλεται η είδηση ότι η ExxonMobil ετοιμάζει ερευνητική γεώτρηση για ορυκτό αέριο στην Κρήτη, με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Την ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης αγωνίζεται για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων, εμείς γιατί παλεύουμε να μπούμε σε μία αγορά που κλείνει και μάλιστα με τέτοιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος; Με όποιους όρους και αν το αναλύσει κανείς, οι εξορύξεις στερούνται νοήματος.


Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το κέρδος της Exxon Mobil δημιουργώντας μια ακόμα γεωπολιτική ένταση και διευρύνοντας τις ανισότητες, την ώρα που θα μπορούσε δίχως καμία γεωστρατηγική ένταση να παρέχει ενεργειακή αυτονομία για τη χώρα, ενεργειακή ασφάλεια για τους πολίτες, ενισχύοντας την κοινωνική κινητικότητα και ανοίγοντας την πόρτα για ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στο μέλλον που διαγράφεται για την υπόλοιπη Ευρώπη.


Το κρίσιμο είναι να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στις ενεργειακές πηγές της Ελλάδας και της Ευρώπης, ως προϋπόθεση για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας.

bottom of page