top of page

Νέοι κανόνες για την ποιότητα του αέρα



 

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για καθαρότερη ατμόσφαιρα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής!


Οι νέοι κανόνες που ψήφισε χθες η επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου θα συμβάλλουν καθοριστικά στον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για μείωση κατά 55% των πρόωρων θανάτων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.


Τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες:


  •  Νέα πρότυπα ποιότητας αέρα για την ΕΕ με αυστηρότερες τιμές για τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους από το 2030, πιο κοντά στις συστάσεις του Π.Ο.Υ.

  •  Βελτίωση των χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά με τα μέτρα που τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίζουν όταν σημειώνονται υπερβάσεις των ορίων, προκειμένου να διατηρούν τις περιόδους υπερβάσεων όσο το δυνατόν συντομότερες.

  •  Βελτίωση των διατάξεων που αφορούν την παροχή πληροφοριών στους πολίτες για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την προστασία της υγείας τους.

  •  Νέο άρθρο για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, που διευκολύνει τους πολίτες αλλά και την κοινωνία των πολιτών να αμφισβητούν τις αρμόδιες αρχές για τη μη ορθή εφαρμογή της οδηγίας.

  •  Χρηματική αποζημίωση: για πρώτη φορά οι Ευρωπαίου πολίτες θα μπορούν να ζητούν χρηματική αποζημίωση για βλάβες στην υγεία τους από την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση.



bottom of page