top of page

Ο Πέτρος Κόκκαλης στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»: Να γίνουμε η Δανία του νότου και όχι η Αίγυπτος του βορρά



Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου φιλοξενήθηκε σήμερα ο Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ, λίγο πριν τη Συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε η Εθνική Πράσινη Συμφωνία και το Ευρωψηφοδέλτιο των εκλογών της 9ης Ιουνίου.


Όπως ανέφερε ο Πέτρος Κόκκαλης, «ο ΚΟΣΜΟΣ είναι ένα νέο σύγχρονο, πράσινο κόμμα, επαρκές πολιτικά, ανταγωνιστικό που θέλει να εκφράσει στην Ελλάδα την πράσινη πολιτική. Πράσινα κόμματα ήδη κυβερνούν σε 7 χώρες της Ευρώπης, μέσω κυβερνήσεων συνεργασίας, και έχουν αυστηρή προσήλωση πάνω στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης με θετικό πρόσημο για τον άνθρωπο».


Αναφερόμενος στον πολιτικό προσανατολισμό του ΚΟΣΜΟΥ ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι ο ΚΟΣΜΟΣ ανήκει ξεκάθαρα στο προοδευτικό τόξο. «Προσφέρουμε λύσεις με σύνεση, βασισμένοι στην πραγματικότητα μέχρι εκεί που αρχίζει το τόξο της μισαλλοδοξίας και ξεκινά ο σκοταδισμός των κομμάτων της ακροδεξιάς».


Αναφορικά με τις θέσεις του ΚΟΣΜΟΥ ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι «μέσα από την Εθνική Πράσινη Συμφωνία προτείνουμε σε όλα τα προοδευτικά κόμματα ένα σύστημα ισορροπίας μεταξύ της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος με εγγυητή ένα λειτουργικό κράτος δικαίου».


«Στον ΚΟΣΜΟ μας αφορούν όλα τα ζητήματα, από τις πόλεις, τις μεταφορές, τη δημόσια υγεία, την παιδεία. Ο ΚΟΣΜΟΣ δεν είναι μονοθεματικός. Όπως μονοθεματικό δεν είναι το ζήτημα της Θεσσαλίας, της ξηρασίας που πλήττει το 40% της αγροτικής γης. Η παρουσία του μανιφέστου των Ευρωπαίων Πρασίνων, που ψηφίστηκε στη Λυών από 46 κόμματα, και που προσαρμόζουμε στην ελληνική πραγματικότητα, είναι μία ουσιαστική συμβολή στον πολιτικό διάλογο».


Αναφορικά με τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΥ ο κ. Κόκκαλης, είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους που βρήκαν το θάρρος να συμμετέχουν σε ένα νέο κόμμα, έχοντας όμως ήδη δείξει το δείγμα τους μέσα στην κοινωνία, την πολιτική, την επιστήμη, τις επιχειρήσεις, έχοντας δώσει αγώνες για συγκεκριμένα θέματα».


Αναφερόμενος στο υψηλό ποσοστό συμμετοχής γυναικών στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΥ που αγγίζει το 58% ο κ. Κόκκαλης δήλωσε εμφατικά, «εμείς οι άνδρες, φέραμε τον κόσμο σε έναν αδιέξοδο, πιστεύω ότι οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν περισσότερα. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με γνώση, εμπειρία, θέληση. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση˙ να γίνουμε η Δανία του νότου και να αποφύγουμε να γίνουμε η Αίγυπτος του βορρά».


Αναφερόμενος στην πορεία του στο ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε ότι η ομάδα των πρασίνων είναι διπλάσια από την αριστερά και παίζει μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις. Πρέπει η χώρα μας να εκπροσωπείται και σε αυτή την ομάδα. Ενώ σημείωσε ότι ο ΚΟΣΜΟΣ δεν είναι ένα κόμμα «διαμαρτυρίας» είναι ένα κόμμα κυβερνώσας οικολογίας με μία πρόταση διακυβέρνησης με λύσεις που ήδη υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ουραγοί σε μια σειρά πραγμάτων που είναι λυμένα στο εξωτερικό.


Κλείνοντας τόνισε, «εδώ ο κόσμος καίγεται, καλό είναι να μην ασχολούμαστε τόσο πολύ με τον θόρυβο και με τη μεταξύ μας αυτοαναφορικότητα, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα. Πρέπει να έρθουμε κοντά στον κόσμο και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε».

bottom of page