top of page

Συζήτηση για το έγκλημα στα Τέμπη στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI)

Πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για το έγκλημα στα Τέμπη στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI).


Τους συγγενείς των θυμάτων εκπροσώπησε η κ. Μαρία Καρυστιανού.





Ως απάντηση στην προσπάθεια υποβάθμισης όσων οι συγγενείς δηλώνουν, με αναφορές σε "οικογένειες των θυμάτων που έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες και να πουν ό,τι θέλουν στο θέμα αυτό", ενημερώνουμε τους πολίτες ότι στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι αιτούντες δεν παρίστανται για να πουν απλώς "ό,τι θέλουν” επειδή έχουν το δικαίωμα λόγω “οργής”, αλλά επιχειρηματολογούν με στοιχεία και με αυτή τη βαρύτητα οφείλουμε να παρακολουθήσουμε και να τοποθετηθούμε κατά τη σημερινή διαδικασία.


Στο αίτημα, το οποίο υποστήριξε και ο ευρωβουλευτής και γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ Πέτρος Κόκκαλης για να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην PETI, ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, αναφέρθηκε σε:


  • Προγενέστερες της σύγκρουσης γραπτές προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις, δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες από τους εργαζόμενους του σιδηρόδρομου, σχετικά με την ανεπάρκεια του προσωπικού, την ανεπαρκή εκπαίδευση και επίβλεψη, την ανεπαρκή συντήρηση και την έλλειψη σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας στον σιδηρόδρομο.

  • Μη λειτουργικά συστήματα ασφαλείας, απενεργοποιημένα από το 2019 ή μη συντηρημένα

  • Οικονομικά αδικήματα, που περιγράφονται σε ευρήματα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου “Ανακαίνιση και αναβάθμιση του συστήματος σήματος, τηλεχειρισμού και αντικατάστασης 70 αλλαγών σε προσδιορισμένα τμήματα του Άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας”.

  • Προσθέτουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15.2.2023, δηλαδή 13 μέρες πριν το τραγικό συμβάν, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράλειψη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της βάσει Οδηγίας για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηρόδρομου.

  • Συγκάλυψη μετά το γεγονός, αναφορικά με τα υλικά που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, που προκάλεσε την ανεξήγητη έκρηξη και πυρκαγιά και για παράνομη αλλοίωση στο σημείο της σύγκρουσης, εμποδίζοντας τη συλλογή στοιχείων.

  • Χειρισμό της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, που έχει οδηγήσει σε στασιμότητα της έρευνας.

  • Και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαφυλάξει το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτραπεί η τιμωρία κάθε υπευθύνου.

Ο Πέτρος Κόκκαλης στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση ζήτησε:


  1. Να παραμείνει η υπόθεση Ανοιχτή για περεταίρω εξέταση και να ξανασυζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση παρουσία των αρμόδιων εθνικών αρχών, δεδομένης της σοβαρότητας των στοιχείων και των ανησυχιών που εγείρονται για την υπόθεση. 


  1. Να σταλεί η υπόθεση στην αρμόδια επί της ουσίας επιτροπή του ΕΚ - την Επιτροπή μεταφορών - για πληροφορίες


  1. Δεδομένου ότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα για την έρευνα, ζήτησε από την PETI την αποστολή προς τις ελληνικές αρχές επιστολής για την παροχή πληροφορίων για την υπόθεση αλλά και για να δηλώσουμε την ανάγκη η υπόθεση να διαλευκανθεί πλήρως


  1. Πρότεινε ως επιτροπή να ζητήσουμε πρόσβαση στα έγγραφα που αφορούν την έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των οδηγιών για την ασφάλεια [και τη διαλειτουργικότητα] των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα -    Εναλλακτικά: Καλούμε την Κομισιόν να δώσει πρόσβαση σε ευρωβουλευτές της επιτροπής Αναφορών και της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα έγγραφα αυτά.






bottom of page