top of page

Υπάρχει μέλλον χωρίς πειραματόζωα;



Κάθε χρόνο εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά εργαστήρια ως πειραματόζωα προκειμένου να ελεγχθούν η τοξικότητα νέων φαρμάκων και καλλυντικών ουσιών, η επίδραση τοξικών και χημικών ουσιών στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, η πρόκληση αλλεργιών, δερματικών προβλημάτων, καρκίνου κ.ά.


Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα, που εορτάζεται στις 24 Απριλίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αποτελεί ημέρα αφύπνισης των πολιτών, ώστε να πιέσουν για πολιτικές χωρίς σκληρότητα που συμβάλλουν στον τερματισμό της χρήσης των ζώων στα εργαστήρια.


Στόχος μας στον ΚΟΣΜΟ, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους Πράσινους, είναι η ισχυροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τα πειράματα σε ζώα για φαρμακευτικούς και καλλυντικούς σκοπούς, με διαρκή επαγρύπνηση για την εφαρμογή του τρίπτυχου - μείωση, βελτίωση και αντικατάσταση ιατρικών πειραματισμών σε ζώα, στα πλαίσια της παγκόσμιας προσπάθειας για ένα καλύτερο πολιτισμικά αύριο και μια παραπάνω φροντίδα στα ζώα.


Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι σήμερα υπήρξε πρωτοπόρα και προοδευτική, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις και στην πολιτική πίεση των καταναλωτών, δίνοντας το παράδειγμα για υιοθέτηση παρόμοιας νομοθεσίας σε πολλές χώρες. Πρόσφατα όμως αιτήματα για πειράματα σε ζώα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων -ECHA έθεσαν σε αμφισβήτηση την απαγόρευση, αλλά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί παγκοσμίως σχετικά με την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για τα καλλυντικά.


Ένας περαιτέρω στόχος του ΚΟΣΜΟΥ είναι να τεθεί στην προσοχή της κοινωνίας και των επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου (ΕΟΦ και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) τα θέμα και να ανοίξει άμεσα ένας διάλογος για ένα καλύτερο μέλλον.


bottom of page