top of page

Δεν θέλουμε άλλο Τσερνόμπιλ. Ενέργεια από Ήλιο και Άνεμο για όλους.



Σαν σήμερα, πριν από 38 χρόνια, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς εφιάλτες της ιστορίας της. Στις 26 Απριλίου 1986, στη 01:23, ο αντιδραστήρας αριθμός 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από το Κίεβο, εξερράγη στη διάρκεια ενός τεστ ασφαλείας.

 

Επί δέκα ημέρες, το πυρηνικό καύσιμο θα συνεχίσει να καίει, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά στοιχεία που θα μολύνουν, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μέχρι και τα τρία τέταρτα της Ευρώπης, αλλά κυρίως την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, που ήταν τότε σοβιετικές δημοκρατίες, πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι να εκτεθούν σε ραδιενεργό ακτινοβολία.

 

Τριάντα χρόνια αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου 2016 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, η 26η Απριλίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για την Καταστροφή στο Τσερνόμπιλ (International Chernobyl Disaster Remembrance Day), προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για τις συνέπειες του δυστυχήματος και να υπενθυμίσει τις προσπάθειες για την εξάλειψή τους. Η Greenpeace υπολόγισε το 2006 σε 100.000 τον αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν από την καταστροφή.

Σήμερα, η πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί το 13% του συνολικού ενεργειακού μείγματος και το 25% της  ηλεκτρικής ενέργειας. 

 

Στον ΚΟΣΜΟ είμαστε κατά της πυρηνικής ενέργειας. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, απορρίπτουμε τα κυβερνητικά σχέδια για την έμμεση (μέσα από μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς) χρηματοδότηση κατασκευής νέας πυρηνικής μονάδας στο Κοζλοντούι, που θα δεσμεύει την Ελλάδα σε μακροχρόνια απορρόφηση της παραγωγής του. Οραματιζόμαστε να επιτύχουμε τη μετάβαση σε ένα οικονομικό, ασφαλές και δίκαιο σύστημα ενέργειας. Ενα ορθά χωροθετημένο σύστημα μηδενικών εκπομπών που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

 

«Θέλουμε να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό μας σύστημα ώστε να στηριζόμαστε 100% στον ήλιο, το νερό, τον άνεμο και τη γεωθερμία, με σταδιακή κατάργηση της ορυκτής ενέργειας έως το 2040. Θέλουμε να γίνει η ενέργεια ένα κοινό αγαθό μέσω της ιδιοπαραγωγής και των ενεργειακών κοινοτήτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΟΣΜΟΥ Ηλίας Παπαθεοδώρου.

bottom of page