top of page

Ο Πέτρος Κόκκαλης σε περιοδεία στην Ήπειρο




«Η εμμονή του κ. Μητσοτάκη να οδηγεί τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας στην καταστροφή, “βαφτίζοντας” μάλιστα τις επιλογές του ως “ανάπτυξη”, είναι απορίας άξια», δήλωσε ο Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, ο οποίος βρίσκεται από σήμερα σε περιοδεία στην Ήπειρο, με σκοπό την ανάδειξη της ανάγκης συνεργασίας της πολιτικής με την επιστήμη και την τεχνική επαγγελματική κοινότητα, προκειμένου να επιτευχθεί η ραγδαία, αποτελεσματική και δίκαιη πράσινη μετάβαση της χώρας.

 

Αρχικά συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ -Τμήμα Ηπείρου, κ. Γιάννη Τσίγκρο και τον κ. Χάρη Μάντζιο, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, ενώ ακολούθησε συνάντηση με την πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωάννινων, καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας κ. Άννα Μπατιστάτου και τον κ. Ξενοφώντα Μπήτσικα, Αντιπρύτανη  Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Μάθησης.

 

«Οι συναντήσεις στα Ιωάννινα σήμερα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, αλλά και με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενός μεγάλου δημόσιου περιφερειακού πανεπιστημίου, αναδεικνύουν την προσήλωση του ΚΟΣΜΟΥ και τη στόχευσή του σε μία πολιτική που ακολουθεί τη γνώση, που προκύπτει από την επιστήμη αλλά και από την εμπειρία των τεχνικών επαγγελμάτων που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της δίκαιης, πράσινης μετάβασης. Το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι εταίρος στο κλιματικό σύμφωνο, το οποίο έχει υπογράψει ο Δήμος Ιωαννιτών, στα πλαίσια της συμμετοχής του στην ευρωπαϊκή αποστολή του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπης», για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, όπως και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

 

Στη συνέχεια ο Πέτρος Κόκκαλης επισκέφθηκε την περιοχή της Ζίτσας όπου γίνονται οι εξορύξεις της Ηπείρου.

 

«Η κυβέρνηση έχει δώσει πράσινο φως σε εξορύξεις στην περιοχή της Ηπείρου, οι οποίες επιφέρουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο, τη βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, τόνισε ο Πέτρος Κόκκαλης. Οι περιοχές εξόρυξης υπόκεινται σε υποβάθμιση των γεωργικών και φυσικών εκτάσεων και εκτοπισμό όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα που πλήττεται άμεσα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη ζωή και τα εισοδήματα των ντόπιων. Φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι υδρογονάνθρακες που η εξόρυξή τους προκαλεί έντονη σεισμικότητα, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους».

 

Η πρώτη μέρα της περιοδείας ολοκληρώνεται στις 7 μ.μ. με την παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη: «Ο κόσμος καίγεται. Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα», στον πολυχώρο "Θυμωμένο Πορτρέτο", η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό.


bottom of page