top of page

10ος Περίπατος κατά των Διακρίσεων




 

Ο ΚΟΣΜΟΣ συμμετέχει στον 10ο Περίπατο κατά των Διακρίσεων την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, την Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού.


Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από την ποικιλομορφία της και τη συνύπαρξη διαφορετικών λαών και κοινοτήτων. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τα άτομα με αναπηρία, οι άθεοι και οι θρησκευόμενοι με διάφορες θρησκείες, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι συνεισφέρουν ο καθένας με τις προοπτικές του στην κοινή ζωή και διαμορφώνουν τη συνύπαρξη και τις δημοκρατίες μας. Ωστόσο, οι κοινωνίες μας συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από φαινόμενα κοινωνικού και συστημικού αποκλεισμού και διακρίσεων.

 

Ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι διακρίσεις έχουν πολλές μορφές και είναι έντονα ζητήματα στην εποχή μας. Η Ευρώπη όμως χαρακτηρίζεται από την υπόσχεση μιας ζωής με αξιοπρέπεια και ελευθερία, καλών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, ίσων ευκαιριών και διαβίωσης χωρίς φτώχεια, αποκλεισμό ή διακρίσεις - μια υπόσχεση δικαιοσύνης για την κοινωνία.

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ διεκδικεί η ασφάλεια, το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα να ισχύουν για όλους τους ανθρώπους. Αποτελούν την προϋπόθεση για μια ζωή με ελευθερία και αξιοπρέπεια. Πρέπει να ισχύουν ανεξάρτητα από το από πού προέρχεται ένα άτομο, πώς αγαπά, ζει ή πιστεύει. 

 

Για να τηρηθεί αυτή την υπόσχεση, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει συνεπή νομική και κοινωνική δράση κατά των διακρίσεων.

 

Σημείο συνάντησης: 15:30 στο Σύνταγμα και βαδίζουμε μέχρι το κτίριο της Ευρωβουλής (Λ. Αμαλίας 8) όπου θα κατατεθεί κείμενο-κοινή δήλωση σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις, από οργανώσεις-συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η λήξη της δράσης που σηματοδοτείται με την απονομή του επάθλου “ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - Τζανέτος Αντύπας” σε μία οργάνωση/φορέα ή άνθρωπο για την προσφορά του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα γίνει είτε στο κτίριο της Ευρωβουλής ή στην πλατεία Συντάγματος. Φέτος, η σκυτάλη/ έπαθλο αποφασίστηκε να δοθεί στον "Μηχανισμό Καταγραφής Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου - ΕΕΔΑ για τη δράση του υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την χρονιά που μας πέρασε. 

 

bottom of page