top of page

20 δις δολάρια στην Ινδονησία, για να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα

Χρηματοδότηση 20 δις δολαρίων πρόκειται να λάβει η Ινδονησία, ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές άνθρακα παγκοσμίως (το 60% της παραγόμενης ενέργειάς της προέρχεται από τον άνθρακα), με σκοπό να μειώσει την εξάρτησή της και να συμβάλλει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η ανακοίνωση έγινε σήμερα (15/11) στο Μπαλί σε εκδήλωση της G20, έπειτα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων. Φυσικά, το γεγονός, το οποίο συνέπεσε -διόλου τυχαία- με την COP27, που διεξάγεται στην Αίγυπτο, κέντρισε τα βλέμματα και στο Σαρμ Ελ Σέιχ, όπου λαμβάνει χώρα η Διάσκεψη για το Κλίμα.



Το πλάνο χρηματοδότησης της Ινδονησίας -το 2021 ήταν 9η στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- από πλούσια κράτη έπεται της απόφασης για χρηματοδότηση ύψους 8,5 δις δολαρίων της Νότιας Αφρικής, ώστε να απομακρυνθεί από τον άνθρακα και να εντείνει την προσπάθειά της για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Παρόμοιες συζητήσεις γίνονται και για το Βιετνάμ, την Σενεγάλη και την Ινδία.


Η Ινδονησία, από την πλευρά της, θα πρέπει να εκπέμπει μέχρι 290 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και να πετύχει τον στόχο της απανθρακοποίησης επτά χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Επιπλέον, θα πρέπει το 34% του ενεργειακού της μείγματος (11% σήμερα) να προέρχεται έως το 2030 από ΑΠΕ. Παρ' όλα αυτά, η Κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει ως στόχο να κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής άνθρακα συνολικής ισχύος 13 GW.


Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω δανείων, επιχορηγήσεων και ιδιωτικών επενδύσεων. Δέκα δισεκατομμύρια θα προέλθουν από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά και ευρωπαϊκά κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία. Ακόμα 10 δις θα προέλθουν από ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, όπως η Τράπεζα της Αμερικής και η Citibank.


Τους επόμενους 3-6 μήνες η Ινδονησία και οι χώρες που θα χρηματοδοτήσουν το φιλόδοξο project αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του πλάνου, το οποίο ωστόσο εγείρει αρκετά ερωτήματα και γεννά αμφιβολίες.

bottom of page