top of page

Το 2025 πιο πολύ ρεύμα από ανανεώσιμες παρά από άνθρακα

Updated: Feb 21

Ο ηλεκτρισμός αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την λειτουργία, αλλά και για την εξέλιξη των σύγχρονων κοινωνιών και οικονομιών. Ωστόσο, η παραγωγή ηλεκτρισμού αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Παράλληλα, όμως, αποτελεί και τον τομέα που οδηγεί την ''πράσινη'' μετάβαση, μέσω της παραγωγής ''καθαρής'' ενέργειας από ΑΠΕ. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δημοσίευσε σχετική έκθεση με τίτλο ''Electricity 2024'' (δείτε εδώ), στην οποία γίνεται λόγος για το ενεργειακό μείγμα, για την ζήτηση και την κατανάλωση ηλεκτρισμού κ.ά.



H παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρισμό αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και συγκεκριμένα με ρυθμό 3,4% ετησίως κατά μέσο όρο έως το 2026. Παράλληλα, η κατανάλωση ενέργειας από κέντρα συλλογής δεδομένων, από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και από τον τομέα τον κρυπτονομισμάτων πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2026.


Περίπου το 85% της πρόσθετης ηλεκτρικής ζήτησης έως το 2026 αναμένεται να προέλθει από αναπτυγμένες οικονομίες. Το 2023 η ζήτηση ηλεκτρισμού στην Κίνα αυξήθηκε κατά 6,4%. Η Κίνα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο αναφορικά με την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό, όμως η Ινδία είναι η χώρα με την ταχύτερη αύξηση της ζήτησης μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών. Αντίθετα, η ζήτηση για ηλεκτρισμό υποχώρησε κατά 1,6% μέσα στο 2023 στις ΗΠΑ. Το ίδιο συνέβη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία για δεύτερο διαδοχικό χρόνο, το 2023, η ζήτηση επίσης υποχώρησε κατά 3,2%.


Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές χαμηλών εκπομπών (ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά, πυρηνικά) πρόκειται να καλύψει όλη την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης τα επόμενα τρία χρόνια. Οι ΑΠΕ, επιπλέον, αναμένεται να καλύψουν περισσότερο από το 1/3 της παραγωγής ηλεκτρισμού παγκοσμίως έως τις αρχές του 2025, ξεπερνώντας τον άνθρακα.



bottom of page