Φέτος, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26, γνωστή και ως COP26, αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του πλανήτη μας. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη μπροστά μας. Ο πλανήτης μας θερμαίνεται, οι καταιγίδες εντείνονται και η στάθμη των νερών ανεβαίνει. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να είναι αδύνατο να αναιρεθεί η ζημιά που έχει ήδη γίνει, αλλά ελπίζουμε ότι οι διεργασίες της COP26 θα επιτρέψουν στους παγκόσμιους ηγέτες να παρουσιάσουν μερικές νέες και βιώσιμες λύσεις.
TI EINAI Η COP26;
Η COP26 είναι μία ετήσια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που διοργανώνεται από τον ΟΗΕ. Η επόμενη συγκέντρωση αντιπροσώπων, εμπειρογνωμόνων για το κλίμα, πολιτικών και επιστημόνων θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη της Σκωτίας από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021. Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο COP26, το φετινό συνέδριο μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία στον κόσμο για να ξεφύγουμε από τις βλαβερές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει πλέον θέμα παγκόσμιας σημασίας.
Οι «διατάξεις» που αναφέρονται στη Συμφωνία του Παρισιού και συζητήθηκαν στη διάσκεψη COP21 έχουν μετατραπεί από μια σειρά χρήσιμων οδηγιών που αποσκοπούν στην αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό έως το 2030, σε μια σειρά κενών, αναποτελεσματικών υποσχέσεων που δεν έχουν καταφέρει να συμβάλουν στη διόρθωση αυτής της κατάστασης. Η ελπίδα είναι ότι η COP26 θα ωθήσει τα έθνη του κόσμου να αναλάβουν δράση, είτε μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές είτε τουλάχιστον επιβάλλοντας ενέργειες που το επιδιώκουν.
Ο Alok Sharma θα είναι ο Πρόεδρος της COP26.
Ο Βρετανός βουλευτής Αλόκ Σάρμα είναι ο Πρόεδρος της COP26. Σε πρόσφατο δελτίο Τύπου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Sharma μίλησε για τη σημασία της φετινής διάσκεψης και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η ομιλία του στις 12 Οκτωβρίου στο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στο Παρίσι αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την έναρξη της Συμφωνίας του Παρισιού και τόνισε τέσσερα σημαντικά σημεία συζήτησης που έπρεπε να συζητηθούν στην COP26.Το πρώτο και το πιο σημαντικό από αυτά ήταν ότι τα έθνη του κόσμου πρέπει να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές έως το 2030 και να τις μηδενίσουν έως το 2050.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην επιδίωξη να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την επίτευξη αυτών των στόχων, μειώνοντας τη χρήση άνθρακα και τις εκπομπές μεθανίου, προστατεύοντας τα δέντρα και αναβαθμίζοντας τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών θα πρέπει επίσης να τηρήσουν τη δέσμευση των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καθορίστηκε στην αρχική συμφωνία και να διαπραγματευτούν μελλοντικά σχέδια για την πρόληψη μελλοντικών ζημιών στο κλίμα.
Ποιοί θα πάρουν το λόγο;
Εκτός από τον πρόεδρο Σάρμα, το λόγο θα πάρουν πολλές γνωστές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, η Βασίλισσα Ελισσάβετ, ο Joe Biden, αρχηγοί κρατών, οικονομολόγοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες αλλά και κλιματικοί ακτιβιστές όπως ο David Attenborough και η Greta Thunberg. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκπροσωπηθεί από ειδική αποστολή στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Πέτρος Κόκκαλης.
Ποιά είναι η Ατζέντα;
Η COP26 θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων ξεκινώντας στο τέλος Οκτωβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 31 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει διήμερη παγκόσμια σύνοδος κορυφαίων ηγετών, η οποία θα υποδεχθεί αρχηγούς κρατών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Οι ηγέτες καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και τις φιλοδοξίες τους για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν συζητήσεις σχετικά με τα συστήματα χρηματοδότησης στις 3 Νοεμβρίου, την καθαρή ενέργεια στις 4 Νοεμβρίου, τη νεολαία και την κοινωνική ενδυνάμωση στις 5 Νοεμβρίου και τη φύση και τη βιοποικιλότητα στις 6 Νοεμβρίου. Μετά από μια ημέρα ανάπαυσης την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, οι επόμενες ημέρες θα αποτελούνται από συναντήσεις σχετικά με την προσαρμογή, την απώλεια και τη ζημιά (loss & damage), το φύλο, την επιστήμη και την καινοτομία, τις μεταφορές, και τέλος πόλεις, περιοχές και δομημένα περιβάλλοντα. Οι διαπραγματεύσεις του κλεισίματος της COP26 θα πραγματοποιηθούν στις 12 Νοεμβρίου.
Ας ελπίσουμε ότι θα βγει κάτι καλό από όλο αυτό καθώς ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα και πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση για το κλίμα!