top of page

Δεκαπέντε οργανισμοί με κτηνοτροφικές δραστηριότητες εκπέμπουν μεθάνιο ίσο με το 80% της Ε.Ε.

Οι εκπομπές μεθανίου από πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κρέατος και δέκα από τις μεγαλύτερες φάρμες είναι 12,8 εκατομμύρια τόνοι και ισοδυναμούν με το 80% των εκπομπών μεθανίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα (15/11, δείτε εδώ). Αυτοί οι δεκαπέντε οργανισμοί αποτελούν το 3,4% όλων των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών και το 11,1% των παγκόσμιων εκπομπών που προέρχονται από την κτηνοτροφία. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των δεκαπέντε οργανισμών υπολογίστηκαν σε 734 εκ. τόνους, περισσότερους από όσους εκπέμπει η Γερμανία.



Η ραγδαία μείωση, μέσα σε αυτή την δεκαετία, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι απαραίτητη, ώστε να αποτραπούν καταστροφικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Το μεθάνιο είναι 80 φορές πιο ισχυρό σε περίοδο 20 ετών από το διοξείδιο του άνθρακα και επίσης δρα αρνητικά ως προς την υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο συντηρείται στην ατμόσφαιρα για λιγότερο χρόνο και συγκεκριμένα για περίοδο 10 ετών.



Οι εκπομπές μεθανίου -από την κτηνοτροφία αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή- θα έπρεπε να μειωθούν τουλάχιστον κατά 40-45% μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. Οι προερχόμενες από τους δεκαπέντε οργανισμούς εκπομπές μεθανίου είναι υψηλότερες από χώρες όπως η Ρωσία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Γερμανία.


Οι δεκαπέντε οργανισμοί έχουν την βάση τους σε δέκα χώρες. Πέντε από αυτές τις χώρες αύξησαν τα ποσοστά εκπομπών μεθανίου από κτηνοτροφικές δραστηριότητες τα τελευταία δέκα χρόνια (ΗΠΑ 5%, Βραζιλία 6%, Κίνα 17%, Νέα Ζηλανδία 3%, Ολλανδία 2%). Η μόνη χώρα με μείωση άνω του 5% την τελευταία δεκαετία είναι η Γαλλία, η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές μεθανίου από κτηνοτροφικές δραστηριότητες στην Ευρώπη.


Μία σαφής, φιλόδοξη και αποτελεσματική νομοθεσία για την μείωση των εκπομπών μεθανίου συνολικά και δη από την κτηνοτροφία είναι απαραίτητη για τη δίκαιη μεταβαση από ένα μοντέλο παραγωγικής αλυσίδας σ' ένα άλλο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον.


bottom of page