top of page

Αλλάξει το επαγγελματικό τοπίο στον ενεργειακό τομέα

Updated: Feb 21

Το επαγγελματικό τοπίο, όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, αναμένεται να αλλάξει σημαντικά όσο οι χώρες και οι εταιρείες επιταχύνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την ''πράσινη'' μετάβαση, αναφέρει μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), με τίτλο ''World Energy Employment'' (δείτε εδώ).



Ο ενεργειακός τομέας απασχόλησε πάνω από 65 εκ. ανθρώπους το 2019, αριθμός ίσος με το 2% των απασχολούμενων παγκοσμίως. Από αυτούς, τα 21 εκ. των απασχολούμενων εργάζονταν σε σχετικές με την τροφοδοσία καυσίμων θέσεις, τα 20 εκ. στον τομέα ηλεκτρισμού και τα 24 εκ. σε θέσεις σχετικές, για παράδειγμα, με την ενεργειακή αποδοτικότητα και την παραγωγή οχημάτων. Η απασχόληση στον ενεργειακό τομέα ξεπερνά τα επίπεδα προ της πανδημίας, λόγω της εξέλιξης που παρατηρείται συνολικά αναφορικά με την ''πράσινη'' μετάβαση.


Σε τεχνολογίες ''καθαρής'' ενέργειας απασχολείται πάνω από το 50% των εργαζόμενων στον τομέα Ενέργειας. Στα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα απασχολούνται 7,8 εκ. και στην παραγωγή οχημάτων μηδενικών ρύπων 13,6 εκ. παγκοσμίως.


Περισσότεροι από τους μισούς απασχολούμενους στον ενεργειακό τομέα δραστηριοποιούνται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Μόνο η Κίνα απασχολεί το 30% του δυναμικού στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως. Επιπλέον, ο ενεργειακός τομέας απαιτεί υψηλού επιπέδου κατάρτιση, ιδιαίτερα όσον αφορά στην έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα, 32 εκ. άνθρωποι εργάζονται σε αντικείμενο συναφές με τα ορυκτά καύσιμα, ωστόσο σταδιακά πολλοί οδηγούνται σε τεχνολογίες χαμηλού ή μηδενικού άνθρακα.


Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά, μέσω της έκθεσής του, πως έως το 2030 θα δημιουργηθούν 14 εκ. νέες θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα, ενώ 16 εκ. εργάτες θα μεταπηδήσουν σε θέσεις που σχετίζονται με την ''πράσινη'' μετάβαση.

bottom of page