top of page

Γκουτέρες (COP27): «Η ανθρωπότητα έχει μία επιλογή. Ή να συνεργαστεί ή να αφανιστεί»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για μία ακόμα φορά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας από το βήμα της COP27 (27η Διάσκεψη για το Κλίμα), που διεξάγεται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.



Ο κ. Γκουτέρες τόνισε πως ο κόσμος χάνει την μάχη με την κλιματική κρίση, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Παλεύουμε για τις ζωές μας και χάνουμε. Είμαστε σε αυτοκινητόδρομο για την κλιματική κόλαση με το πόδι στο γκάζι».


Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα: «Τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, η παγκόσμια θερμοκρασία επίσης και ο πλανήτης μας προσεγγίζει πολύ γρήγορα εκείνα τα σημεία, που θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμο κλιματικό χάος».


Ο πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) δήλωσε, επιπλέον: «Η κλιματική αλλαγή είναι η πρόκληση του αιώνα μας. Είναι απαράδεκτο, εξωφρενικό και αυτοκαταστροφικό να την βάζουμε στο πίσω μέρος. Πολλές από τις συγκρούσεις, που λαμβάνουν χώρα, συνδέονται με το κλιματικό χάος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τα ρίσκα της εξάρτησής μας στα ορυκτά καύσιμα».


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σχολίασε, μεταξύ άλλων: «Το κλιματικό πρόβλημα είναι ανθρωπογενές, άρα ο άνθρωπος πρέπει να βρει τις λύσεις. Όλες οι χώρες της G20 πρέπει να επισπεύσουν την μετάβασή τους σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας».


Τέλος, υπογράμμισε: «Η ανθρωπότητα έχει μία επιλογή. Ή να συνεργαστεί ή να αφανιστεί. Ας πολεμήσουμε μαζί και ας νικήσουμε».

bottom of page