top of page

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια ήταν, για πρώτη φορά, το 2022, οι πρώτες πηγές ενέργειας της Ε.Ε.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια υπερίσχυσαν στο ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με κάθε άλλη μορφή ενέργειας, για πρώτη φορά στην ιστορία, το 2022, σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης, Ember (δείτε εδώ).



Συνολικά, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια συμμετείχαν σε ποσοστό ρεκόρ 22,3% στο ενεργειακό μείγμα της Ε.Ε. το 2022 και για πρώτη φορά κυριάρχησαν έναντι της πυρηνικής ενέργειας (21,9%) και του φυσικού αερίου (19,9%).


Συγκεκριμένα, το ποσοστό της συμμετοχής της ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 24% το 2022, συμβάλλοντας στην αποφυγή 10 δις ευρώ σε έξοδα, που θα προορίζονταν για το φυσικό αέριο. Μάλιστα, 19 κράτη-μέλη της Ε.Ε. σημείωσαν ποσοστά ρεκόρ στη συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.


Στο γεγονός της αύξησης της συμμετοχής της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, συνέβαλαν φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, που υποχρέωσε την Ε.Ε. να μειώσει την εξάρτησή της κυρίως από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ξηρασία στην Ευρώπη, η σπουδαιότερη τα τελευταία 500 χρόνια, που οδήγησε τα υδροηλεκτρικά σε επίπεδα νερού χαμηλότερα τουλάχιστον από το 2000. Επιπλέον, μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από την Γαλλία και την Γερμανία. Ακόμα, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε κατά 8% στο τελευταίο τετράμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2021, χάρη στις ήπιες καιρικές συνθήκες και στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

bottom of page