top of page

Η αυξανόμενη απειλή των πυρκαγιών και ο αντίκτυπός τους

Οι ανεξέλεγκτες και καταστροφικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον, φαινόμενο ετήσιας βάσης. Πυρκαγιές συναντώνεται σε κάθε ήπειρο, αν και τα μοτίβα των πυρκαγιών, που εκδηλώνονται σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, παρουσιάζουν διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά, τα οποία επηρεάζονται, επιπλέον, από τον χρόνο και το κλίμα της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα μοτίβα (η συχνότητα και το μέγεθος των πυργκαγιών) μεταβάλλονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, της χρήσης γης και της πληθυσμιακής αλλαγής, όπως αναφέρει πρόσφατη (23/02/22) μελέτη των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Spreading like wildfire: The rising threat of extraordinary landscape fires».



Ο αντίκτυπος των πυρκαγιών μελλοντικά αποτελεί μία πολύπλοκη εξίσωση. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα σημερινά μοντέλα, κάποιες περιοχές είναι πολύ πιθανό να βιώσουν σημαντική αύξηση πυρκαγιών μέχρι το τέλος του αιώνα (π.χ. περιοχές με τροπικά δάση, όπως στην Ινδονησία και στον Αμαζόνιο), εάν δεν περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μάλιστα, οι πυρκαγιές σε τροπικά δάση απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.



Οι πυρκαγιές μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα τις κοινωνίες και τους ανθρώπους. Το σνολικό κόστος αυτών των καταστροφών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Πάντως, γενική είναι η παραδοχή ότι τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα επηρεάζονται περισσότερο.



Ο καπνός της πυρκαγιάς περιέχει σωματίδια και τοξικά προϊόντα καύσης που έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αναπνευστική βλάβη και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για καρδιαγγειακές επιπτώσεις και νευρολογικές διαταραχές.



Επίσης, οι πυρκαγιές μπορεί να είναι καταστροφικές για την άγρια ζωή λόγω της θνησιμότητας κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς και, για ορισμένα ζώα, λόγω των αλλαγών οικοτόπων μετά την πυρκαγιά. Ακόμα, οι πυρκαγιές μπορούν να επηρεάσουν την βλάστηση. Υπάρχουν, μάλιστα, ενδείξεις ότι οι πυρκαγιές ωθούν ορισμένα είδη ζώων και φυτών στην εξαφάνιση.


Για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι λόγω των πυρκαγιών θα πρέπει να έχει γίνει ανάλυση, σχεδιασμός, να υπάρχει μέριμνα στα πλαίσια της πρόληψης, να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι αρχές, ώστε να αποκριθούν άμεσα κ.ά.




bottom of page