top of page

Επιτακτική η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα

Updated: Feb 21

Επιτακτική είναι η μετατροπή του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, τονίζεται στην νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency – IEA), που δημοσιεύτηκε χθες (26/09, δείτε εδώ).



O Aύγουστος του τρέχοντος έτους ήταν ο πιο θερμός μήνας εδώ και πολλά χρόνια. Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής ολοένα και περισσότερο γίνεται αισθητός. Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα έχουν φτάσει επίσης σε τιμές ρεκόρ και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μέσα στην δεκαετία.


Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βελτίωση των ποσοστών της ενεργειακής αποδοτικότητας και οι περικοπές των εκπομπών από ορυκτά καύσιμα συνθέτουν ένα υγιές μείγμα περιορισμού της κλιματικής κρίσης.



Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας καλεί, μάλιστα, τα Κράτη να πάψουν άμεσα την χορήγηση νέων αδειοδοτήσεων για εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Παράλληλα, στη σχετική έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη να εισχωρήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ηλεκτρικά οχήματα και οι αντλίες θερμότητας στο ενεργειακό σύστημα, για να περιοριστούν επιπλέον οι εκπομπές, δεδομένου ότι καμία τεχνολογία δεν είναι ικανή από μόνη της για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.


H περικοπή, ακόμα, κατά 75% έως το 2030 των εκπομπών μεθανίου, που προκύπει από την καύση φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου, είναι ένας από τους τρόπους περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο εγγύς μέλλον. Το γεγονός αυτό θα κόστιζε 75 δισ. δολάρια έως το τέλος της δεκαετίας, ποσό ισοδύναμο με το 2% των καθαρών κερδών από την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022.


Το 2023 επενδύθηκαν παγκοσμίως 1,8 τρισ. δολάρια σε τεχνολογίες «καθαρής» ενέργειας. Το ποσό πρέπει να ανέλθει σε 4,5 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2030. Επιπλέον, η ετήσια χρηματοδότηση για «πράσινη» ενέργεια στις ανερχόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πρέπει να ανέλθει σε 80-100 δισ. δολάρια έως το τέλος της δεκαετίας.

bottom of page