top of page

IRENA: «H ενεργειακή μετάβαση έχει εκτροχιαστεί»

H ενεργειακή μετάβαση έχει εκτροχιαστεί, έπειτα από την πανδημία που προκάλεσε ο Covid-19 και έπειτα από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε σε έκθεσή του, που δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2023, με τίτλο ''World Energy Transitions Outlook 2023: 1.5°C Pathway'' (δείτε εδώ), ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών (IRENA - International Renewable Energy Agency). Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται, ακόμα, πως οι τρέχουσες δεσμεύσεις απέχουν κατά πολύ των στόχων του IRENA για συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.



Οι ετήσιες επενδύσεις σε όλες τις τεχνολογίες, που συμβάλλουν στον στόχο της ενεργειακής μετάβασης, θα πρέπει τουλάχιστον να τετραπλασιαστούν, αν και το 2022 επιτεύχθηκε ρεκόρ, χάρη στις επενδύσεις ύψους 1,3 τρις δολαρίων. Έως το 2050, όμως, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 150 τρις δολαρίων, κατά μέσο όρο δηλαδή 5 τρις δολαρίων κάθε χρόνο, ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας να παραμείνει στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Έως το 2030 απαιτούνται επενδύσεις 35 τρις δολαρίων σε τεχνολογίες που συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων.


Το 2022, επιπλέον, προστέθηκαν παγκοσμίως 295 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα περισσότερα που προστέθηκαν ποτέ. Παρ' όλα αυτά, έως το 2030 υπολογίζεται να αυξηθεί η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών σε 5,4 TW, λιγότερο από το μισό της ισχύος που απαιτείται (11,2 TW).


Ο IRENA σημειώνει, επίσης, στην έκθεσή του πως κάθε χρόνο, το χάσμα μεταξύ όσων πρέπει να γίνουν και όσων έχουν ήδη γίνει μεγαλώνει, γι' αυτό σημαντική πρόοδος επιβάλλεται να υπάρξει. Παράλληλα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει τουλάχιστον να τριπλασιαστεί από το 2020 έως το 2050, με άλλα λόγια από το 28% να ανέλθει σε 91%.




Προς αυτή την κατεύθυνση, ένα πιο ανθεκτικό, συμπεριληπτικό, δίκαιο και κλιματικά ορθό σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί, έτσι ώστε μια βαθιά αναδόμηση του παγκόσμιου ενεργειακού πλαισίου να λάβει χώρα μέχρι το 2050. Για όλα τα παραπάνω, η διεθνής συνεργασία θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί και να ενισχυθεί.




bottom of page